Plenković s Čovićem razgovarao o stabilizaciji političkih prilika u BiH

27.12.2022.

22:58

Autor: M.M./Hina/HRT

Premijer Plenković sastao se s Draganom Čovićem

Premijer Plenković sastao se s Draganom Čovićem

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i dopredsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Dužnosnici su prilikom sastanka razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini putem nastojanja za brzu uspostavu vlasti nakon općih izbora, predstojećim izmjenama izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU. Razgovarali su i o značaju pridruživanja Hrvatske Schengenskom prostoru te europodručju od 1. siječnja 2023.

Dragan Čović istaknuo je kako se političke prilike u BiH stabiliziraju nakon općih izbora i potpisivanja sporazuma o smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Naglasio je kako pitanje izmjena izbornog zakona BiH ostaje otvoreno pitanje, koje se mora dovršiti u roku od šest mjeseci.

Izrazio je zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na europskoj i međunarodnoj razini. Pritom je naveo i važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Europskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. Istaknuo je kako je doprinos hrvatske Vlade, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši da je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom europskom putu.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH. Istaknuo je očekivanje za brzom uspostavom vlasti s legitimnim političkim predstavnicima Hrvata na svim razinama, kao i Vijeća ministara na čelu s Borjanom Krišto. Zahvalio je visokom predstavniku Schmidtu na intervenciji u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koje su se pokazale korisnima i za zaštitu interesa hrvatskog naroda, kao i za funkcionalnost BiH.

Poručio je da je brzo formiranje vlasti, kao i postizanje statusa kandidata za članstvo, poticaj Bosni i Hercegovini te svim političkim akterima za ubrzanje reformskog procesa te postizanje dogovora o izmjenama izbornog zakona. Podsjetio je da se i na posljednjim općim izborima ponovno dogodilo preglasavanje Hrvata u izboru za člana Predsjedništva BiH, poručivši kako očekuje da se što prije otklone postojeće diskriminacije i nejednakosti te ostvari puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!