Plenković s povjerenikom EK Bretonom

20.04.2023.

20:47

Autor: HRT/D.S.

Andrej Plenković i Thierry Breton

Andrej Plenković i Thierry Breton

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište Thierryja Bretona. 


Razgovarali su o najnovijim gospodarskim pokazateljima za Hrvatsku, posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na europsku opskrbu energentima, perspektivi jedinstvenog tržišta EU-a i europskoj konkurentnosti, kao i o jačanju europske obrambene industrije, priopćeno je iz Vlade.


Govoreći o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na opskrbu energentima, premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Hrvatska otvaranjem LNG terminala na Krku osigurala diversifikaciju izvora plinom, a osim toga donesena je odluka o povećanju kapaciteta terminala s 2,9 na 6,1 mlrd. kubičnih metara plina godišnje. Tim povećanjem nudi se potencijal za potporu susjednim zemljama u nabavi dodatnog prirodnog plina. 


Plenković i Thierry Breton istaknuli su potrebu nastavka vojne pomoći Ukrajini koja danas brani, ne samo svoju slobodu od ruske agresije i invazije, nego i vrijednosti demokracije i sigurnost čitave Europe. Pritom će Hrvatska kao i dosad biti jedna od zemalja koja pruža snažnu političku, vojnu, humanitarnu i svaku drugu pomoć Ukrajini. U tom kontekstu razmijenjena su mišljenja o proizvodnji streljiva za Ukrajinu i sigurnosti EU-a, kao i poduzimanju mjera za povećanje proizvodnih kapaciteta europske obrambene industrije.


Na sastanku je bilo riječi i o provedbi važnih projekata od zajedničkog europskog interesa u kojima sudjeluju i hrvatske tvrtke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!