09:59 / 15.01.2019.

Autor: P.F./S.M./HRT

Plenković s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tema sastanka je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj.
Predsjednik vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskog sabora kako bi razgovarali o prijedlogu nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj (NUTS 2), gdje je istaknuo kako je Vlada otvorena za sugestije i prijedloge.

U uvodnom govoru podsjetio je da postojeća podjela na dvije regije, na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, datira iz 2012 godine. Kazao je da je bilo puno rasprava o tome koliko je to dobro ili loše.

- U procesu smo razmatranja novoga prijedloga podjele prostornih jedinica. Na inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova angažirali smo Institut za razvoj i međunarodne odnose da napravi stručnu procjenu kako bismo u novim okolnostima i na temelju stečenoga iskustava iz proteklih pet-šest godina zajednički promislili i donijeli odluku koja bi trebala povezati podjelu prostornih jedinica s najvećim dijelom buduće financijske perspektive između 2021. i 2027. godine, kazao je Plenković.

Rekao je da sastanak ima cilj konzultirati se sa županima koji su većinom dobro upoznati s tematikom te imaju iskustvo.

- Vladi je važno što vi mislite o tome i imate li neke sugestije i prijedloge za koje smo otvoreni, dodao je.


Žalac: Nije dobra odluka iz 2012. o NUTS podjeli u Hrvatskoj 

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac na konferenciji za novinare predstavila je prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2.

- Ovom odlukom želi se ispraviti nepravda učinjena 2012. godine kada je donesena NUTS 2 podjela u Hrvatskoj - kontinentalna (u kojoj pripada 14 županija i grad Zagreb) te jadranska regija (u kojoj je sedam obalno otočnih županija). To sigurno nije dobar primjer kako treba voditi regionalnu razvojnu politiku, kazala je ministrica. 

- Budući da je Europska komisija poslala svim državama članicama u kolovozu 2018. prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS 2 regije, mi smo pristupili izradi studije koja govori u prilog novim ekonomskim i statističkim pokazateljima. - Donijeli smo prijedlog devet varijanti koje na temelju studije govore u prilog tome kako trebamo podijeliti NUTS 2 klasifikaciju u Hrvatskoj i na neki način sam prijedlog zaključka ovog sastanka je varijanta 1 ili 6.

Po varijanti 1. - grad Zagreb izdvaja se u zasebnu NUTS 2 regiju, zato jer prema procjeni broja stanovnika ima preko 800.000 ljudi. Trenutačno je na 105% razvijenosti kada govorimo o prosjeku Europske unije. Zagreb je ujedno i jedini u Hrvatskoj koji je preko 100% razvijen kada je riječ o prosjeku EU u odnosu na sve druge županije u Hrvatskoj. To je jedna NUTS 2 regija, kazala je Žalac.

Iduća NUTS 2 regija je područje koje obuhvaća slavonske županije plus Bjelovarsko-bilogorsku, Karlovačku, Sisačko-moslavačku. One su na oko 40% prosjeka Europske unije. Tih osam županija su i  najnerazvijenije županije u Hrvatskoj i zato zaslužuju posebnu NUTS 2 regiju, rekla je ministrica Žalac.

Također, posebnu cjelinu činile bi regija na sjeveru koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju, Međimursku i Koprivničko-križevačku. Osim toga, posebna statistička regija bila bi i Jadranska Hrvatska.

Varijanta 6. je ona u okviru koje bi Bjelovarsko-bilogorska županija pripala sjeveru Hrvatske. O tome će se još razgovarati do kraja ovoga tjedna i donijeti odluka. 

Razina NUTS 1 je ona koja se odnosi na broj stanovnika od 3 do 7 milijuna ljudi, NUTS 2 od 800.000 do 3 milijuna, a NUTS 3 od 150.000 do 800.000 stanovnika.

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!