16:24 / 23.07.2018.

Autor: HRT

Plenković se sastao s irskim premijerom

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik irske vlade Leo Varadkar u službenom je posjetu Zagrebu.
Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima sa svojim irskim kolegom Leom Varadkarom.

Irski premijer u Zagrebu je započeo turneju tijekom koje će u tri europske prijestolnice razgovarati, kako su najavili irski mediji, o Brexitu i mogućnosti da se ne postigne sporazum s Londonom o istupanju iz Unije.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare najavio da će Hrvatska podržati Irsku u njenim nastojanjima da budući režim na granici između Ujedinjene Kraljevine, Sjeverne Irske i Republike Irske zadrži minimalne aspekte sadašnjeg stanja. To je postupni tehnički pristup koje će nanijeti najmanje štete. Naš je cilj da budući režim ne izazove bilo kakvu političku nestabilnost u Irskoj i u tom smo se složili s Varadkarom, rekao je Plenković.

Dublin smatra da se, dok se ne utvrde budući sveobuhvatni odnosi Velike Britanije i Europske unije, treba držati postojećih rješenja, pojasnio je irski premijer i dodao da je u razgovoru hrvatskom premijeru prenio koliko Irska cijeni solidarnosti i razumijevanje Hrvatske.

Irska je zaokupljena Brexitom, pogotovo vezano za Sjevernu Irsku
, rekao je Varadkar i istaknuo kako treba zajamčiti da svi sada potpisani protokoli ostanu na snazi, posebno glede odnosa Irske i Sjeverne Irske.

Važno je razumjeti sve zabrinutosti Irske s obzirom na specifičnost njenog položaja a osobito granicu sa Sjevernom Irskom, rekao je Plenković i dodao da je za Hrvatsku važno da pregovori o Brexitu završe tako da odgovaraju načelnim pozicijama koje je zauzelo europsko vijeće a da pri tome budu zadovoljeni irski interesi.

Premijeri dvije države su istaknuli odlične i prijateljske odnose Hrvatske i Irske te ustvrdili da je moguće ostvariti još sadržajniju i veću suradnju, posebno u gospodarstvu gdje sada ostvaruju razmjenu u vrijednosti o 100 milijuna eura.

Varadkar se sastao i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a u razgovorima je izrazio podršku ulasku Hrvatske u Šengenski prostor i eurozonu.

Irski premijer ponudio je i pomoć Hrvatskoj vezano uz razmjenu iskustava u predsjedanju Vijećem EU-a koje Hrvatska preuzima 2020.

Glede iseljavanja hrvatskih građana premijeri dvije zemlje i predsjednica su istaknuli kako su oni u Irskoj dobrodošli i da su dobri veleposlanici svoje zemlje. Hrvatska zajednica je jako dobro integrirana u irsko društvo i puno mu doprinosi, rekao je Varadkar.

Varadkar nakon Zagreba putuje u Bukurešt i Rim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!