Plenković se sastao s predstavnicima oporbenih stranaka

18.03.2022.

13:38

Autor: Vijesti/HRT/T.D.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

U Banskim dvorima održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića i predstavnika oporbenih stranaka. Razgovarali su o stanju u Ukrajini i mjerama koje Hrvatska poduzima, izbjegličkom valu te okolnostima pada vojne letjelice u Zagrebu. 


- Prenijeli smo oporbenim čelnicima sasvim pouzdanu informaciju za koju možemo reći da je provjerena, a to je da je ta bespilotna letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije i da je najvjerojatnije bila riječ o aviobombi. Detalji o tome bit će objavljeni kada cijeli proces bude do kraja završen. Važno je da to znamo, da nema više nikakvih dilema i konfuzija. Pronađen je upaljač, geleri i nedvojbeno je utvrđeno da je ta bespilotna letjelica koja je namijenjena za izviđanje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje. Zašto nije došlo do većih šteta? To će objasniti stručnjaci. Ono što mi znamo u ovom trenutku da je izuzetno dobra i povoljna okolnost da je letjelica pala u zemlju, a nije pala na cestu ni na parking, zgradu Studentskog doma, zgrade obližnjih restorana, noćnih klubova, mostovi, stambene zgrade, nedaleko od toga i sve to smo detaljno objasnili predstavnicima oporbe, rekao je Andrej Plenković.

Anka Mrak-Taritaš iz Kluba zastupnica Centra i GLAS-a je rekla kako je dobro da je sastanak održan i da je dobro da dobivaju sve informacije.

- Ubuduće ćemo inzistirati i tražiti sastanke koji su vezani i uz ostale teme koje će se otvarati. Problem prostora Europe koji se zajednički treba štititi, problem energenata i niz drugih stvari. Javnost treba dobiti pravodobno dobru informaciju. Ono što je dosad bilo u komunikacijskom prostoru i što je bilo krivo, da su išle razne informacije i različite informacije. Ne želimo ni mu jednom trenutku da javnost dobiva krivu informaciju, rekla je. 

Sandra Benčić iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka rekla je kako su apelirali da se ne izlazi s informacijama dok nisu apsolutno provjerene i dok nisu međusobno usuglašene.

- U ovoj situaciji nesigurnosti koju imamo na čitavom europskom kontinentu, ali i uplašenosti naših građana koja je tu s razlogom, nije potrebno dolijevati ulje na vatru. Tu apeliramo na Vladu i sve ostale u lancu odlučivanja da se dogovore prije nego izađu s određenim odlukama van. Isto tako da se ne najavljuju neke stvari, upozorili smo na izjave ministra Banožića da će se do subote popodne znati odakle je dron došao, a još uvijek ne znamo, istaknula je.

Domagoj Hajduković iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati mišljenja je da je dobro da ih Vlada može obavještavati o nekim konkretnim mjerama i stvarima koje se događaju u Hrvatskoj, ali i na europskoj razini.

- U medijima je od pada bespilotne letjelice vladala kakofonija, različitih informacija i poluinformacija i dezinformacija. Mislim da je ovo dobar način da premijer izvijesti oporbu koje su činjenice dosad utvrđene i da nas obavijesti o budućim radnjama Vlade, rekao je. 

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a rekao je da je dobro da se vratilo u okvire komunikacije koje su u izvanrednim situacijama potrebni.

- To je da govoriš što u nekom trenutku znaš, a ne ono što ne znaš i to je ključno. Znamo da letjelica nije bila praćena kao letjelica, nego kao odjek na radaru. Znamo da postoje problemi u praćenju i u sustavu protuzračne obrane Republike Hrvatske. Znamo da se radi na otklanjanju tih problema. Znamo kada je dron udario i znamo kojim je putem letio. Što ne znamo? Ne znamo koja je bila namjera njegovog lansiranja niti znamo lokaciju odakle je krenuo i tko je bio taj koji ga je ispalio, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!