Plenković, Škoro i Milanović o pozdravu ZDS

15.08.2019.

14:10

Autor: T.D./P.F./Hina/HRT

default error photo
Predsjednički kandidat Miroslav Škoro komentirao je osuđujuću presudu Visokog prekršajnog suda vezano za poklič "Za dom spremni", rekavši kako odluke suda treba poštovati.
Predsjednički kandidat Miroslav Škoro komentirao je u Aljmašu za N1 osuđujuću presudu Visokog prekršajnog suda vezano za uzvik "Za dom spremni" i pjesmu "Bojna Čavoglave", rekavši kako odluke suda treba poštovati i provesti u djelo, no smatra da smo u nekim stvarima pogriješili i malo zakasnili.

Visoki prekršajni sud donio je presudu u lipnju ove godine da je makarski pjevač Mario Rosa, u kolovozu 2015. na proslavi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Makarskoj počinio prekršaj uzvikom "Za dom spremni", objavili su jučer mediji.

Time je Visoki prekršajni sud, navode mediji, potvrdio odluku nižeg suda, da je izvođenjem pozdrava "Za dom spremni" (ZDS) u sklopu pjesme "Bojna Čavoglave", čiji je autor Marko Perković Thompson, prekršen Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

- Sud je sud, treba ga slušati. Mislim da smo mi u nekim stvarima malo pogriješili i zakasnili. Ne mi, nego ovi koji su se odlučili obnašati vlast u datom trenutku. Ta pjesma je bila nešto što se najnormalnije izvodilo na HRT-u i bezbroj puta dnevno od 1991. pa nadalje. Mislim da je tada trebalo reagirati. Mislim da nije dobro reagirati post festum. Ako nekome treba 28 godina da nešto shvati, onda imamo problem sa shvaćanjem, rekao je za N1 Škoro, koji je na blagdan Velike Gospe bio u marijanskom svetištu u Aljmašu.

Na novinarski upit također je rekao kako nema problem s uzvikom "Za dom spremni" u toj pjesmi jer je to integralni dio pjesme i ona je tako zaštićena. 

- To je integralni dio pjesme, ona je tako zamišljena, to je insignija koja se nalazi na odori HOS-a i jednostavno to je regularna postrojba Hrvatske vojske, dodao je Škoro.

Upitan rekao je i kako odluku suda treba poštovati i provesti u djelo.

- Ako netko misli drugačije i želi napraviti nešto drugačije, kandidira se, dođe na vlast i ukine sve to skupa. Do tada ne treba biti licemjeran, danas je to ovako, a sutra onako. To nije dobro i ne vodi narod nikuda. Osim toga, narodu je dosta te hajke i čeprkanja po povijesti, zaključio je Škoro.

Plenković: Sudovi moraju ujednačiti praksu 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros je bio u Sinju gdje je rekao da je sada na sudovima da ujednače praksu.

- Vi znate tko je zadužen u hrvatskom pravnom sustavu da ujednačava praksu. To sigurno nije izvršna vlast. Ovo je presuda visokog prekršajnog suda. Što se nas tiče, dakle mi nemamo nikakvih dilema, ni kao Vlada, ni kao stranka u osudi svih zločina počinjenih u NDH, rekao je premijer.

Milanović: Pozdravljam odluku suda, ZDS je ustaški pozdrav

Zoran Milanović, kandidat SDP-a za predsjednika Republike, pozdravio je presudu Visokoga prekršajnog suda vezano uz pozdrav "Za dom spremni", ali ne očekuje da će ona postati standard za ujednačenu sudsku praksu u Hrvatskoj.

- "Za dom spremni" je ustaški pozdrav, to je pozdrav Ante Pavelića. To je kao da kažete da je "Sieg Heil" stari njemački pozdrav. Kada idete analizirati riječ po riječ, to je su stare njemačke riječi i sigurno je da su korištene zajedno i prije 300 godina, ali to je pozdrav nacista. Tu je sve jasno. Mi nemamo presedanski sustav i moguće je da svako sudsko vijeće, koje je samostalno, presudi drukčije, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!