Plenković: Pripremamo novi zakon o medijima

09.06.2023.

23:14

Autor: T.D./HRT/Hina

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u petak u Splitu na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije. Istaknuo je da je to jedan od najutjecajnijih hrvatskih dnevnika te najavio donošenje novog zakona o medijima.

- Ovo je veliki jubilej jednog od ključnih i najutjecajnijih hrvatskih dnevnika, koji ne samo da predstavlja kulturu življenja, nego ima i širi doseg za cijeli politički, ekonomski i kulturni kontekst u Hrvatskoj, rekao je premijer Plenković na večerašnjoj svečanosti u splitskoj Galeriji Ivana Meštrovića.

Podsjetio je da je Slobodna Dalmacija pratila lokalne, nacionalne i globalne teme te sport, a kroz taj dnevni list prošla su vrhunska pera novinarstva i književnosti.

- Posebice od demokratskih promjena 1990. godine u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija imala je ogroman upliv u razvoju suvremene Hrvatske i njezina medijskog prostora, naglasio je premijer Plenković.

Dodao je da je u predinternetsko vrijeme Slobodna Dalmacija bila "prozor u svijet".

Spomenuo je i "kritičnost" i "oštre opaske" Slobodne Dalmacije. Rekao je da je to dobro te da mediji trebaju biti korektiv onima koji dobiju povjerenje u politici ili imaju utjecajne uloge u drugim sferama javnog života, jer to pridonosi nalaženju najboljih rješenja.

Premijer Plenković istaknuo je također da Vlada i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i njezin tim pripremaju novi zakon o medijima.

- To će označiti iskorak nakon 20-ak godina postojećeg zakona o medijima, i razmišljamo i o novim ovlastima Vijeća za elektroničke medije, razmišljamo o poštovanju profesionalizma u novinarstvu te kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i o kriterijima za provjeravanje podataka i istinitosti informacija, poručio je Plenković.

Naglasio je da u internetsko i konfliktno vrijeme živimo u svijetu hibridnih ratova.

- Stoga kao država podupiremo neovisnost medija i njihovu financijsku održivost i tako jačamo ono što je najvažnije, a to je hrvatska demokracija, istaknuo je premijer Plenković i dodao kako u tom pogledu Slobodna Dalmacija daje velik doprinos.

Na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije uz premijera bili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Na svečanosti Slobodne Dalmacije dodijeljene su i tradicionalne nagrade novinarima, a Damir Tolj dobitnik je godišnje nagrade za novinarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!