09:25 / 04.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Smanjivanje neizvjesnosti i jačanje sigurnosti dva su osnovna smjera

-

-

Foto: - / -

Ovo je vrijeme odgovornosti i požrtvovnosti svakog od nas i solidarnosti cijele nacije. Umjesto štetnih podjela, treba nam, kaže Plenković, jedinstvo.
Ovo je po mnogo čemu posebna godina u kojoj se suočavamo s izazovima bez presedana. Svijet je zadesila najveća pandemija još od Prvog svjetskog rata. To je prouzročilo gospodarsku i društvenu krizu kakva se ne pamti još od Drugog svjetskog rata, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Hrvatskom saboru, gdje je podnio Godišnje izvješće Vlade.

Sjednica Sabora (1. dio):


Uz sve to, Zagreb i okolicu pogodio je najrazorniji potres u posljednjih 140 godina. Šteta je procijenjena na 86 milijardi kuna što je oko 60% državnog proračuna, rekao je Plenković.

- Zbog svega toga suočeni smo s najvećim zdravstvenim, gospodarskim i društvenim izazovima od Domovinskog rata. Kada sam prošle godine izvješćivao o radu Vlade nije se mogao naslućivati ovako dramatičan i zahtijevan tijek događaja i izazova.

Razdoblje od našeg prvog mandata do početka ove globalne krize obilježeno je pretežito pozitivnim ekonomskim potezima Vlade, rekao je.

- U prve tri godine značajno smo podigli razinu socijalne sigurnosti naših građana. Zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli prosječne plaće podignute su za 1147 kuna, odnosno za 20%. Povećali smo minimalac za više od 30%, odnosno za 754 kuna neto, što je tri puta više nego u mandatu prethodnih triju Vlada, za dva mjeseca podići ćemo ga za dodatnih 150 kuna.

Povećali smo, dodaje, plaće u državnoj službi za više od 15%, medicinskim sestrama i liječnicima za 22%, te učiteljima i profesorima za 19%. U dogovoru smo odgodili dva povećanja tijekom ove godine zbog krize. Kako bismo poboljšali život naših umirovljenika, mirovine smo u prosjeku podigli za 306 kuna.

U proteklih mjesec dana intenzivno radimo na programu oporavka i otpornosti.

Što se tiče obnove Zagreba, rekao je kako smatra da su stvorene pretpostavke da bude obnovljen i da budu sačuvana baština.

Sjednica Sabora (2. dio):
"