Plenković: Smrću prof. Vukasa Hrvatska izgubila velikog pravnog stručnjaka

01.04.2023.

Zadnja izmjena 20:36

Autor: Hina/HRT

Preminuo profesor međunarodnog prava Budislav Vukas

Preminuo profesor međunarodnog prava Budislav Vukas

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u subotu izraze sućuti u povodu smrti profesora međunarodnog prava Budislava Vukasa, istaknuvši da je Hrvatska izgubila velikog i uvaženog pravnog stručnjaka.

- Nedostajat će mnogima koji su ga poznavali i pratili njegovo plodonosno djelovanje dugi niz godina, ističe premijer u izrazima sućuti upućenima obitelj, poznanicima i kolegama prof. Vukasa koji je umro u četvrtak u 86. godini.


Rođen je 1938. na Sušaku, doktorirao pravo u Zagrebu te se usavršavao u Hagu. Predavao je međunarodno pravo na hrvatskim i mnogim sveučilištima u inozemstvu te na Akademiji za međunarodno pravo u Hagu. Devedesetih godina prošloga stoljeća obnašao je dužnost glavnog pravnog savjetnika Ministarstva vanjskih poslova.


- Svojim znanjem i iskustvom prof. Vukas pridonio je izgradnji međunarodnopravnih pozicija Republike Hrvatske u nizu pitanja, ističe premijer u sućuti.


Vukas je bio sudac i potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, sudac ad hoc pred Međunarodnim sudom u Haagu u postupcima koje je vodila Republika Hrvatska kao i član Arbitražnog suda u graničnom sporu s Republikom Slovenijom.


- Prof. Vukas svoje je iznimno znanje iz područja međunarodnog prava prenosio naraštajima studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pamtit ćemo ga i kao autora brojnih knjiga, monografija, članaka i radova iz različitih područja međunarodnog javnog prava, osobito prava mora, međunarodnog prava okoliša, međunarodne zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, navodi premijer Plenković. 

Sućut predsjednika Sabora 


Izraze sućuti uputio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

"Poštovana obitelji Vukas,

sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku profesora Budislava Vukasa. Uime Hrvatskoga sabora i osobno primite izraze iskrene sućuti.

Profesor Vukas ostat će upamćen kao jedan od najistaknutijih hrvatskih stručnjaka za međunarodno pravo. Kao istinski domoljub imao je važnu ulogu u ključnim godinama izgradnje hrvatske države i diplomacije u Ministarstvu vanjskih poslova. Bio je predavač na brojnim domaćim i inozemnim sveučilištima te međunarodni sudac čije je bogato znanje i iskustvo bilo od nemjerljivog doprinosa Hrvatskoj u arbitražnim postupcima koje je vodila.

Profesor Vukas svoje je znanje nesebično dijelio i prenosio generacijama studenata. Njegova predavanja, knjige, radovi i stručni članci predstavljaju trajnu ostavštinu hrvatskoj pravnoj misli. Zbog toga će nedostajati svima nama koji smo imali priliku i čast surađivati s njim, ali najviše Vama, poštovana obitelji, kojoj još jednom izražavam svoju sućut i poštovanje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!