11:46 / 03.09.2019.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Snažnija uloga županija već krajem godine

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedan od glavih razloga posjeta ovoj županiji je 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Održat će se u 14 sati u Orahovici, a predsjedat će premijer.
Premijer Andrej Plenković  i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u posjetu su Virovitičko-podravskoj županiji. Premijer je obišao novoizgrađeno krilo Opće bolnice Virovitica vrijedno 50 milijuna kuna.Danas je i dan Virovitičko-podravske županije, obilježavanje je počelo na gradskom groblju za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine premijer je među ostalim istaknuo kako želi da se Virovitičko-podravska županija kvalitetno razvija te kako će Vlada biti partner u tom procesu.

- Već krajem ove godine kada se dovrši spajanje Ureda državne uprave sa Županijama, vidjet ćete koliko će se osnažiti uloga Županija u našem teritorijalnom ustroju, ali i u smislu njihovih kompetencija  i svega onoga što mora biti objedinjeno za bolju i kvalitetniju uslugu svim građanima. To je veliki iskorak i velika reforma, rekao je premijer Plenković.Virovitičko-podravska županija jedna je od najuspješnijih u povlačenju novca iz Europskih fondova.

- Realizacija i financiranje svih ovih projekata ne bi bilo moguće bez porezne reforme. Rast proračuna i općina i gradova iz županije, gdje su nam se povećali izvorni prihodi, usmjerili smo ih upravo na realizaciju svih ovih projekata, na stipendije za srednjoškolce i studente, za rad udruga, za sport, kulturu, ali i za izradu novih projektnih dokumentacija, rekao je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.Ova je županija i dalje jedna od najnerazvijenijih.

- Danas želim podsjetiti na žurnost rješavanja demografskog problema, koji je najizraženiji u županijama izravno pogođenim velikosrpskom agresijom. Paradoks je našeg dosadašnjeg poratnog razvoja da su ta područja najviše ugrožena. Pred tim ne možemo i ne smijemo zatvarati oči. Zato je od najveće važnosti tim županijama omogućiti pojačanu državnu skrb, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Jedan od glavnih razloga posjeta ovoj županiji je 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Savjet je održan u Orahovici, predsjedao je premijer, a na kraju su potpisani brojni projekti kojima se želi osnažiti ovaj dio Hrvatske.
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!