06:54 / 10.06.2020.

Autor: M.Š./HRT

Plenković: Šteta od potresa u Zagrebu 11,5 milijardi eura

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Održava se sjednica Vlade od 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Održana je sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

- Radili smo na akcijskom planu za ulazak u ERM II. Jučer smo uputili pisma čelnicama europskih institucija te šefovima država ili vlada. Uputili smo pismo o ispunjenom planu, pobrojili smo sve što smo napravili u pogledu spremnosti za ulazak u ERM II i bankovnu uniju. Dodatni je razlog bilo izvješće Europske središnje banke, a radi se o potvrdi da niti jedna od najvećih hrvatskih banaka nema kapitalnih nedostataka. To je značajni iskorak, istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice dodavši da je agencija Fitch zadržala investicijski kreditni rejting za Hrvatsku.

- Unatoč krizi i posljedicima pandemije, pokazuje povjerenje u politiku koju vodimo i smjer kojim Hrvatska ima namjeru ići prema gospodarskom oporavku.

Plenković dodaje da je razgovarao s Angelom Merkel jer Njemačka preuzima Europsko vijeće te da se razgovaralo o slobodi kretanja između Njemačke i Hrvatske nakon epidemije koronavirusne bolesti.


Istaknuo je da će austrijska Vlada od 15. lipnja ukinuti bilo kakve restrikcije vezano uz povratak turista iz Hrvatske i tu zemlju. Spomenuo je i otvaranje prema Mađarskoj od petka.

- U Hrvatsku je došlo 76 tisuća turista, istaknuo je.

- Učinit ćemo maksimanlne napore da se sezona odvije u koliko-toliko povoljnom kontekstu.

Što se tiče političke situacije s Mađarskom i objava vezano uz njihove poglede na hrvatski teritorij, Plenković kaže da je to zapravo riješeno, da Viktor Orban nema nikakvih pretenzija.

- Poručio je da Mađarska nema nikakvih teritorijalnih pretenzija te da su interpretacije koje su prenesene bile pogrešne te netočne. On se s njima ne slaže te želi s Hrvatskom nastaviti graditi dobrosusjedske odnose. Ja sam poručio da Hrvatska štiti svoje interese te da odbija bilo kakve rasprave vezano uz teritorij. Tu smo temu u cijelosti razjasnili.

O današnjem Savjetu za INA-u kaže sljedeće.

- Lazard nam je predstavio preliminarno izvješće, nastavlja se s radom, a konačno izvješće očekujemo tijekom srpnja. Za realizaciju transakcije potreban je dogovor dviju strana, vodit ćemo računa o zaštiti interesa RH i same tvrtke.

Na dnevnom redu je bio, između ostaloga, Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, a vezano za potres u Zagrebu.

- Radi se o oštećenjima na 25 tisuća zgrada, to je bio vrlo kompleksan posao, no zahtjev podnosimo na vrijeme. Procijenjena vrijednost ukupne štete iznosi otprilike 86 milijardi kuna odnosno više od 11,5 milijardi eura. Radi se o metodologiji Svjetske banke.

Prema pravilima Fonda solidarnosti mogli bismo dobiti oko 600 milijuna eura.

- Radimo preduvjete za obnovu kako bi Zagrepčani i Zagreb mogli krenuti u ovaj zahtjevan posao. Dana 14. lipnja završava proces javne rasprave o Zakonu koji smo pripremili. Treba ga što prije pripremiti za usvajanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!