Plenković: Suradnja potrebnija Budimpešti nego Zagrebu

11.05.2022.

20:40

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da je izjava mađarskog čelnika Viktora Orbana o "oduzetom moru" netočna i neozbiljna i upozorio da je suradnja dviju zemalja u vrijeme kada EU uvodi energetske sankcije Rusiji potrebnija Budimpešti, nego Zagrebu.

Orban je prošli tjedan izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more", očito se referirajući na hrvatsku obalu koja je nekoć bila u sastavu Austro-Ugarske Monarhije.

- Te izjave nisu dobre, one ne pridonose nikakvoj pozitivnoj atmosferi, pogotovo kada se izgovore na jedan netočan i neozbiljan način, rekao je Andrej Plenković novinarima u Dubrovniku.

Ocijenio je da takvom retorikom Orban pokušava isposlovati što bolji položaj svoje zemlje u šestom europskom paketu sankcija protiv Rusije. "Okolnosti su različite u svakoj od zemalja i nije svejedno na koji način se kreira alternativni sustav opskrbe energentima i nije nebitno kolika je cijena", smatra on.

Plenković je istaknuo da je u faznom napuštanju energenata koji dolaze iz Rusije suradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija Mađarskoj nego Hrvatskoj koja ima LNG terminal na otoku Krku. Naglasio je kako promijenjena strateška arhitektura svijeta Hrvatskoj daje novu šansu te da Hrvatska igra ulogu zemlje koja ima važan strateški položaj kao 'hub' za naftu, plin, za opskrbu cijele istočne i srednje Europe. 

Premijer je, vezano za izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ga je na neki način nazvao izdajnikom, rekao da se on ponaša tako već dvije godine. Vidim da su mnogi požalili što su glasali za njega. Spustio je političku komunikaciju u Hrvatskoj na nivo prostačenja, ulice, vrijeđanja i divljaštva, kazao je dodavši da mu oni u tome neće biti partneri.

'Zdravstveni sustav prema Čavajdi treba pokazati dodatnu obazrivost' 

- Ovaj slučaj nema nikakve veze sa zakonom i postojećim propisima. Taj slučaj ima veze s teškom situacijom gospođe Čavajde koja se našla u u takvim okolnostima tijekom trudnoće koju nikome ne bi poželjeli. Prije svega suosjećanje prema gospođi Čavajdi i svemu što ona prolazi. Imamo zakon na snazi i jasno regulirane situacije što se događa nakon 10. tjedna trudnoće kada postoje određeni medicinski razlozi, postoje povjerenstva i treba pričekati stav drugostupanjskog povjerenstva koje koliko sam shvatio danas zasjeda pa ćemo nakon toga svi biti upućeniji, rekao je premijer novinarima upitan zašto prema preporuci Ustavnog suda nisu donijeli novi zakon o prekidu trudnoće.

Na novinarsku napomenu da pacijentica nije dobila psihološku pomoć, rekao je da to znači da zdravstveni sustav mora biti susretljiv, pažljiv i obazriv kod svakog slučaja, a kod ovakvo posebno teškog slučaja treba pokazati dodatnu osjetljivost i skrb. Siguran je da liječnici koji su sada u kontaktu s gospođom Čavajdom tako postupaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!