08:02 / 16.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Plenković: Sustav obrane od poplava jako dobro funkcionira

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Banskim dvorima održana je još jedna sjednica Vlade RH.
U Banskim dvorima održana je još jedna sjednica Vlade RH.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne političke događaje.

- Sustav obrane od poplava je zapravo jako dobro funkcionirao, uspoređujući s proteklim godinama. Posao je obavljen jako dobro, današnje informacije su da se smanjuje vodostaj svih rijeka. Hrvatska vojska je također u pripravnosti, ako za to dođe do potrebe, rekao je premijer komentirajući situaciju na poplavljenim područjima.


Osvrnuo se i na pitanje demografije.

- Imali smo kvalitetan sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju. Najavili smo nekoliko novih mjera, planiramo ih i kroz proračunska sredstva za 2020. Kao što znamo imamo problem negativnog prirodnog priraštaja, koji je problem u gotovo polovici država članica EU-a. Otvorio sam tu temu u Sibiuu, mislim da je dobro da se svi još više senzibiliziraju. To je horizontalni fenomen koji zavrjeđuje pozornost.

Marić predstavio rezultate

Raspravljeni su i Nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za 2018. godinu te Nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za 2018. godinu.

- Ukupni prihodi proračuna lani su iznosili 129,4 milijarde kuna, što je na razini plana, odnosno nešto iznad plana, za 0,2 posto, dok su ukupni rashodi iznosili 129,6 milijardi kuna, što je na razini 98,4 posto plana. To pokazuje odgovorno i transparentno izvršenje proračuna, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić

Po podacima iz izvješća, ukupni su proračunski prihodi lani bili za 5,5 posto viši nego godinu prije. 

Porezni su prihodi iznosili 78 milijardi kuna, što je za 3,7 posto više nego godinu ranije. Pritom je prihod od PDV-a ostvaren u iznosu od 51,6 milijardi kuna, što je za 8,3 posto više u odnosu na 2017. godinu, prihodi od poreza na dobit porasli su za 2,7 posto, na 8,5 milijardi kuna, a od posebnih poreza i trošarina za 4,8 posto, na 15,9 milijardi kuna. 

- Imamo tri vala poreznog rasterećenja, oko 6,5 milijardi i oko 2 milijarde administrativnog rasterećenja. Imamo i situaciju s brodogradilištima, a opet imamo proračunski višak. Dobri smo domaćini i gospodari te kvalitetno planiramo prihode i rashode. Izašli smo iz procedure makroekonomskih ravnoteža. To su sve legitimacije ozbiljnosti, racionalnosti i dobre politike koju vodi, komentirao je premijer i ekonomsku situaciju u državi, a u kontekstu izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za 2018., kaže premijer Plenković.

Ukupni rashodi proračuna središnje države lani su iznosi 129,6 milijardi kuna, što je za 3,7 posto više nego 2017. godine. 

Taj rast ministar financija objašnjava boljom apsorpcijom EU fondova, pa time i komponente nacionalnog financiranja, rastom rashoda za mirovine s obzirom na dvije indeksacije, rastom rashoda za zaposlene.

- No, posebno ističe značajne uštede na rashodima za kamate, koji su u tri godine smanjeni za tri milijarde kuna. Na razini opće države je 2015. za kamate izdvojeno 11,9 milijardi kuna, a lani su ti rashodi bili nešto ispod devet milijardi kuna, rekao je Zdravko Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!