Reakcije na posjet srpske premijerke

01.05.2023.

Zadnja izmjena 14:16

Autor: Hina/HRT/A.S.

Državni vrh u Okučanima

Državni vrh u Okučanima

Foto: Ivica Galović / PIXSELL

Još uvijek opterećene odnose Srbije i Hrvatske, nakon jučerašnjeg posjeta srbijanske premijerke Ane Brnabić, koja je zaključila da je ipak učinjen iskorak u odnosima dviju zemlja - u Okučanima su komentirali premijer Andrej Plenković i ministar Gordan Grlić Radman i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Na posjet Brnabiš osvrnuo se i predsjednik Zoran Milanović. 


- Mi mislimo da je dijalog Zagreba i Beograda jedini način da idemo naprijed, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima u Okučanima, gdje je sudjelovao na obilježavanju 28. obljetnice VRO Bljesak. Naglasio je kako je "vrlo jasno rekao da svaki povišeni ton, svaki incident, svako zaoštravanje retorike usporava naš politički dijalog ne na par dana, nego na par godina. 

U lipnju odlazak u Beograd


Plenković i Brnabić razgovarali su o nestalima, procesuiranju ratnih zločina, povratku kulturnih dobara, uređivanju pitanja granice, prometnoj i gospodarskoj suradnji te o trgovinskoj razmjeni, rekao je. Naglasio je kako su u Hrvatskoj kvalitetno uređeni odnosi sa srpskom manjinom i svim drugim manjinama te dodao: Što Hrvatska kvalitetnije štiti položaj manjina u Hrvatskoj, to će položaj hrvatske manjine u nama susjednim zemljama biti bolji". 

Upitan o mogućem odlasku u Beograd, Plenković je rekao da je Hrvatska financirala izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i da bi trebao ondje otputovati u lipnju i da će se u tom kontekstu gledati kako da se održe bilateralni sastanci s predstavnicima vlasti u Srbiji.

'Moramo dobiti odgovore za nestale osobe'


- Mi želimo vidjeti djela, sigurno da će perspektiva i razvoj same Srbije i njezine reforme i njezino pozicioniranje na nekoj narodnoj sceni naravno ovisiti o iskrenosti. Jer ne možete se danas dobrome nadati, a zapravo ništa ne raditi. Tako da ovo je veliki izazov i za samu Srbiju. Mislim da je odgovor na srpskoj strani. Srbija mora dati odgovore na sve ono što se dogodilo prije 30 godina. Moramo znati i dobiti odgovore nestale osobe, odšteta logorašima. To Srbija mora pokazati, ona se mora aktivno založiti za promoviranje regionalne stabilnosti i za dijalog sa svojim susjedima, rekao je Gordan Grlić Radman.

'Stabilno susjedstvo u interesu Hrvatske'


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, upitan o tome vidi li iskrene namjere Srbije u poboljšanju odnosa, poručio je da Zagreb s pozicije ostvarenih strateških ciljeva - članstva u EU-u, NATO-u i šengenskom prostoru, razgovara s Beogradom. 

- Je li to iskreno s njihove strane ili nije, manje je bitno. Mi ostvarujemo svoje strateške ciljeve i interese. Isto tako vodimo računa o Hrvatima koji žive u Srbiji. Svaki dijalog Zagreba i Beograda olakšat će i njihovu poziciju. Nemojmo sada trošiti energiju na ono što je manje bitno. Ovdje se radi o tome da je interes Hrvatske da ima stabilno susjedstvo i susjede koji su proeuropski orijentirani, rekao je.

Dodao je da Hrvatska nije zaboravila izjave iz Srbije i ponovio da Hrvatska sa Srbijom razgovara s pozicije ostvarenih strateških ciljeva dok je Srbija još daleko od ostvarivanja svojih. Jandroković ne vidi mogućnost skorog ulaska Srbije u EU pošto Beograd tek treba jasno definirati da oni to žele.

Milanović: Ako želi u EU, Srbija mora uvesti sankcije Rusiji


Ako Srbija želi u Europsku uniju, mora uvesti sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak i pritom izrekao svoje ocjene o jučerašnjem sastanku hrvatskog premijera s premijerkom Srbije.

- Srbija ako želi u Europsku uniju, mora prekinuti ovu vrstu odnosa s Rusijom, mora. Mora uvesti sankcije, rekao je hrvatski predsjednik novinarima nakon obilježavanja Međunarodnog praznika rada u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).


Poručio je Beogradu da rat u Ukrajini traje više od godinu dana, a da se oni još nisu izjasnili "gdje su".


Predsjednik Milanović je dodao da se njega smatra rusofilom, ali premijer se najnormalnije nalazi i kuje nekakve velike, ali dosta nejasne planove s ljudima koji su ruska platforma u Europi, rekao je.


Tim riječima komentirao sastanak premijera Andreja Plenkovića sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić u Banskim dvorima u nedjelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!