14:38 / 14.11.2020.

Autor: HRT

Plenković: Sve je krenulo kad je afera "Janaf" uzburkala stanovnika Pantovčaka

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na pitanje do kada će trajati prepucavanje i zašto to ne bi prestalo, Plenković je pitao treba li predsjednik HDZ-a šutjeti kada su mnogi zašutjeli.
Na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj se osvrnuo na to što je agencija Moody's podignula kreditni rejting Hrvatske iz stupnja "Ba2" u "Ba1", premijer Andrej Plenković odgovorio je i na optužbe predsjednika Zorana Milanovića koji ga je danas kritizirao.

- Javno objavljivati dnevne redove Vijeća za nacionalnu sigurnost i stavljati temu BiH i položaja hrvatskog naroda u BiH na ovaj način u fokus, baš dan pred lokalne izbore, to je briljantan potez koji će, siguran sam, demobilizirati bošnjačko biračko tijelo sutra na lokalnim izborima. Oni baš zbog toga možda neće ići na izbore. To je taj vrhunac diplomatske vještine koji vidimo u Twitter sportaškoj diplomaciji koju nam u Hrvatskoj demonstrira Milanović sa svojim ne znam kakvim državničkim iskustvom. On je sigurno ispekao tu školu gledajući koliko koštaju polovni auti u Bruxellesu između 1996. i 1999. Tu je "catch", rekao je Plenković.

Premijer smatra da se Hrvatima u BiH šalju poruke da ova Vlada ne brine o njima. Naveo je mnoge primjere kada je Vlada dala milijune kuna za razne projekte i smatra da Hrvati u BiH to cijene.

Milanović je, ustvrdio je Plenković, "ucviljen jer još pati zbog gubitka na izborima", a zamjera Milanoviću i to što mu "nikada nije čestitao na pobjedi, ni nakon pet godina".

Na pitanje do kada će trajati to prepucavanje i zašto ne bi prestalo, Plenković je pitao treba li predsjednik HDZ-a šutjeti kada su mnogi zašutjeli "nakon što je afera 'Janaf' uzburkala stanovnika Pantovčaka".

- Sve se ovo događa od momenta kada je krenula priča s Janafom. To je bit koju vi ne pitate, ali, evo, ja ću vam reći. Nakon toga kreće tirada prema svima, a onda oni svi negdje nestanu. Nećete valjda očekivati od mene koji sam valjda kilavac, kojemu ekipa pušta na haklu, koji ne zna kako je postao predsjednik HDZ-a, kako sam izabran u Europski parlament i Hrvatski sabor, valjda preko neke veze, štele, da sada šutim? Pa što je vama, pa to je politika, poručio je premijer.

Na novinarska pitanja zašto ne bi on prestao s prepucavanjima, zašto ne popusti, premijer je odgovorio: "Očito da Vam je promaklo da se mi dva tjedna nismo osvrtali na to. To ne staje, to ne staje. Ja ne znam u čemu je problem? Kojeg karaktera je taj problem? Logoreja? U čemu je problem? Dakle, mi smo imali taktiku odgovaranja, pa smo malo stali, pa sada vidimo da se te uvrede nastavljaju, pa nećemo, pa nismo mi dobili povjerenje hrvatskih birača i odgovornost da upravljamo Vladom pa da šutimo na laži".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!