15:34 / 30.11.2019.

Autor: P.F./HRT

Plenković: Sve se moglo rješavati i bez štrajka

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ima Vlada koja je smanjivala plaće i ona koja povećava. Naša je koja povećava, poštuje nastavnike i želi dijalog sa socijalnim partnerima, tj. sa sindikatima, rekao je Plenković.
Premijer Andrej Plenković rekao je da se s prosvjetnim sindikatima sve moglo rješavati i bez štrajka, a na pitanje razmišlja li Vlada o njegovoj zabrani nije konkretno odgovorio kratko poručivši da će se o tome razgovarati.

-
Razgovarat ćemo. Mi ne samo da smo bili za kompromis, nego smo i dali paket rješenja koji uključuje dugoročno rješenje. Vidite i sami da i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima artikuliranim kroz medije, odgovorio je Plenković novinarima na pitanje razmišlja li se o ukidanju štrajka.

● Horvat: Povećavati iznose takvog koeficijenta je stvarati dodatne probleme
Premijer je nakon obilježavanja 20. obljetnice osnutka Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinska" rekao da prosvjeta nije jedini resor, već ih ima jako puno te je ponovio da je važno naći rješenje koje je održivo proračunski i s prihodovne strane.

Iako su razgovori s predstavnicima sindikata u obrazovanju završeni u petak navečer nakon tri sata bez dogovora, premijer sa sindikatima planira i dalje razgovarati, ali ne i danas jer se nije imalo kada. 

Plenković: Ima vlada koje povećavaju plaće i koje smanjuju - naša povećava 

Uvjeren je da štrajk ne može naštetiti kampanji HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović jer, kako je rekao učitelji, nastavnici pa i nenastavno obrazovno osoblje zna da je ovo Vlada koja povećava plaće, a ne smanjuje njihova primanja.

- Ima Vlada koja je smanjivala plaće i ona koja povećava. Naša je koja povećava, poštuje nastavnike i želi dijalog sa socijalnim partnerima, tj. sa sindikatima, rekao je Plenković.

Ponovio je da ne vidi ni jedan racionalan razlog za štrajk i ustvrdio da se sve moglo rješavati i bez štrajka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!