18:18 / 24.10.2018.

Autor: E.H./S.M./HRT

Plenković: Tko god podmeće neće uspjeti

-

-

Foto: - / -

Ministar pravosuđa naglasio je da se državni aparat ne koristi za stranačke obračune, dok je premijer poručio da tko god da mu radi o glavi neće uspjeti. U isto vrijeme oporba je još jednom iskoristila priliku i prozvala Vladu i HDZ.
U aferi "SMS" novi detalji koje su objavili mediji izazvali su i reakciju Vlade. Ministar pravosuđa naglasio je da se državni aparat ne koristi za stranačke obračune, dok je premijer Andrej Plenković poručio da tko god da mu radi o glavi neće uspjeti. U isto vrijeme oporba je još jednom iskoristila priliku i prozvala Vladu i HDZ.

Sigurnost ili barem povjerenje u Vladu trebali su uzdrmati već pripremljeni SMS-ovi koji upravo premijera povezuju s korupcijom, a navodno su pronađeni kod uhićenog Ivana Varge. Dio javnosti u svemu vidi potpis drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića. "Razgovarali smo prije, on je dakle demantirao bilo kakvu vezu s bilo kakvom aferom, dakle pustimo da to rasvjetli tko se s time treba baviti", rekao je Plenković.

I ministar pravosuđa odbacuje tezu da je riječ o unutarstranačkim bitkama. "Aparat se ne koristi za stranačke obračune, nitko nema tu namjeru, ali u svakom slučaju ako ovakve stvari postoje, ako netko fabricira dokumente da bi destabilizirao premijera, Vladu, mislim da to treba svakako dobiti pravosudni epilog", rekao je Dražen Bošnjaković.

"Mislim da je HDZ stabilna kompaktna, nećemo špekulirati pustimo da se istrage naprave i onda ćemo komentirat", rekao je Lovro Kuščević.

Oporbeni SDP smatra da je ugrožena nacionalna sigurnost. Građani, upozoravaju, moraju biti zabrinuti jer su sudionici afere očito itekako povezani s državnim vrhom. "Ako sudjeluju i rade zajedno ili surađuju s ljudima koji su spremni konstruirati lažirati sms-ove i pripremiti događaje da i funkcija predsjednika Vlade može biti ugrožena onda je to zaista opasno", izjavio je Ranko Ostojić. 

U SDP-u smatraju da je predsjednica, koja ne taji da je i njezin savjetnik Vlado Galić kontaktirao s Vargom, već trebala sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost. U Mostu pak ističu da aferu treba ispitati saborsko istražno povjerenstvo, ali to, kažu, HDZ-u nije u interesu.

"Dobili su povjerenje od građana da se bore za njihov interes, a oni se izgleda samo bore između sebe i imaju svoje dvorske igre, nažalost sve to mora progutati obični hrvatski građanin", rekao je čelnik Mosta Božo Petrov.

Priču o korupcijskim premijerovim SMS-ovima čelnik HSS-a nije progutao. Naziva je smiješnim pokušajem koji Plenkovića ionako ne bi srušio. "Ako je  ovo pokušaj pakiranja onda se radi o totalnim amaterima koji nisu zaslužili da rade niti kao portiri u tajnim službama, a kamoli kao tajni agenti", rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Živi zid pak za izbijanje afere krivi premijera. Je li on išta napravio, pomaknuo malim prstom da se raščisti paraobavještajno podzemlje, upitao je čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!