17:26 / 19.09.2019.

Autor: HRT

Plenković: Tko treba, neka odgovara; moramo ići prema pomirbi

-

-

Foto: - / -

Pravosuđu treba omogućiti da u jednoj atmosferi gdje potpuno neovisno može postupati da donese odluku vodeći računa o svim okolnostima pojedinog predmeta, poručuje Bošnjaković.
Na pitanje kako komentira objavu vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave na društvenoj mreži, da se srami institucija ove države, premijer Plenković izjavio je da nije vidio što je napisao, ali da shvaća na što se referira. Rekao je da će s Penavom razgovarati i to riješiti unutar stranke...

- Ljudi koji su izgubili svoje najbliže, kojima su životi nepovratno promijenjeni i to na gore, oni koji su doživjeli te najveće strahote, naravno da jako teško i emotivno doživljavaju određene stvari i teško se mogu vratiti u kontekst rezoniranja nekoga tko takvo iskustvo nema, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Poruka koju smo mi poslali kao Vlada i to u ovom razdoblju, je da smo upravo učinili više, ne Vlada kao politika, nego institucije koje su za to nadležne i državno odvjetništvo i policija, a to je na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina koji se osobito odnose na područje Vukovara koje je samo po sebi najosjetljivije, ističe premijer.

Dodao je kako ratni zločini ne zastarjevaju, teži se prema istini, tko treba odgovarati, taj će i odgovarati, a istodobno, kao društvo moramo graditi jedno ozračje koje ide prema pomirbi, uključivosti i gledanju naprijed. To je, kaže, politika koju vodimo i iza koje stojimo.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je kritike koje je na račun hrvatskog pravosuđa iznio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a sve zbog ponovljenog postupka protiv vukovarskog branitelja Marijana Živkovića koji je u rujnu 2013. razbio ploču s dvojezičnim natpisom na zgradi policijske postaje.

Vukovar: Ponovljeno ročište za razbijanje dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje

Penava je rekao da je hrvatsko pravosuđe jako ažurno kada treba postupati prema hrvatskim braniteljima te da se srami državnih institucija i osoba koje ih tako vode.

- Mislim da nije u redu napadat suce u tijeku procesa. Mi u odnosu na odluke koje se na sudovima donose imamo pravna sredstva zaštite, imamo mogućnosti žalbe na višim sudovima. Mislim da to nije dobar način komunicirati sa sudovima pogotovo u onim postupcima koji su u tijeku, rekao je ministar Bošnjaković.

- Pravosuđu treba omogućiti da u jednoj atmosferi gdje potpuno neovisno može postupati da donese odluku vodeći računa o svim okolnostima pojedinog predmeta, poručuje Bošnjaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!