16:51 / 28.06.2021.

Autor: HRT

Plenković: To što predsjednik RH radi je za svaku osudu

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković obavijestio je novinare o temama sjednice. Nakon lokalnih izbora zadovoljni smo da HDZ uživa povjerenje od 30,7 posto. U Saboru smo obranili ministri Beroša, donijeli rebalans i nije prošla kandidatkinja predsjednika RH za čelnicu Vrhovnog suda, kazao je Plenković. 

- Nema prepucavanja između mene i predsjednika RH. To je medijska teza. On radi protiv zakona. Stav i pozicija HDZ-a je bila principijelna, glasanje nije moglo drugačije završiti. Nema druge, nego to definirati kao enorman pritisak na pravosudni sustav. On bi trebao biti kompletno neutralan u odnosu na političke stranke. Jedino što radi je da radi pritisak na suce Vrhovnog suda - to je neprihvatljivo, neshvatljivo i za svaku osudu, kazao je Plenković novinarima. 


- Javnost mora znati da predsjednik RH krši zakone, ne poštuje Ustavni sud, radi pritisak na Vrhovni sud i generira mržnju i laži prema HDZ-u. Neće mu to proći, ponovio je Planković.


- Bdjet ćemo nad time da ponovni izbor čelnika Vrhovnog suda bude po zakonitoj proceduri, kazao je.

Kasni li obnova?


- Osigurali smo enormna sredstva iz puno izvora, procedure koje postoje moraju biti zakonite i transparentne, a na svim akterima je da se one ubrzaju. Svi se moraju ubrzati, a ministar Horvat nas o tome redovito izvještava, kazao je.


Na pitanje o anketama o rejtingu u kojima najbolje "stoji" Tomislav Tomašević kazao je da je to očekivano s obzirom na to koliki je imao medijsku "suport".


- Gdje bih ja bio da sam imao samo 10 posto od njegovog medijskog suporta. Mi rejting dobivamo na temelju rada, a ne suporta, kazao je.


Planovi Vlade za skoru budućnost


- Ministri rade na cijelom nizu zakonskih prijedloga, sada neću ponavljati ono što sam već danas pola sata govorio. Danas smo imali sastanak o pripremi plana za korištenje višegodišnjeg financijskog okvira na svim područjima, komplementarno s Naciolanim planom oporavka i otpornosti. Vlada cijelo vrijeme radi u interesu građana, naglasio je.  


Čestitka svima koji su se cijepili


- Čestitam svim 44 posto odraslih koji su se cijepili - to je pravi domoljubni potez. Ne znam zašto se ostali nisu cijepili. Taj koji se ne cijepi, očito ne prati igru. Sve diljem Hrvatske molim da ubrzaju taj proces. Imamo 670 000 doza na lageru. Naši susjedi bi bili sretni da im doniramo, a možda ćemo morati i to napraviti, rekao je na kraju Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!