09:13 / 12.11.2020.

Autor: HRT/Dnevnik u podne/IMS

Plenković: Trenutno se nalazimo u najtežem trenutku epidemije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trenutno se nalazimo u najtežem trenutku epidemije. Brojevi koje vidimo su i dalje veliki, imamo danas više od 3000 zaraženih, rekao je premijer Plenković.
Trenutno se nalazimo u najtežem trenutku epidemije. Trebamo se pridržavati mjera, one mogu biti još djelotvornije ako ih se svi pridržavamo, a u ovom trenutku nitko ne želi daljnje pooštravanje. Danas ćemo imati preko 3000 zaraženih, rekao je uvodno predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj 19. sjednici.

- To su vrlo ozbiljne promišljene mjere koje daju rezultate. Brojevi koje vidimo su i dalje veliki, imat ćemo preko 3000, to mi je kazao ministar Beroš. Ono što je dobro je da imamo jasan trend smanjenja rasta novozaraženih. U posljednjih tjedan dana u odnosu na tjedan prije je samo 5,5% više zaraženih, to je ono što je bitno, naveo je Plenković.

Sjednicu možete pogledati ovdje:

Moramo i dalje biti vrlo oprezni, osobito zbog broja hospitaliziranih pacijenata  i zbog onih koji su na intenzivnoj njezi i zbog onih koji su na respiratoru, dodaje.

- Još jednom želim ponoviti svim našim sugrađanima da svojim potezima, ponašanjem, bontonom u krajnjoj liniji,a to znači održavanjem distance, nošenjem maske, pranjem ruku, nerukovanjem možemo dati ogroman doprinos za smanjenje zaraze.

Isto tako sada kada je hladnije vrijeme, kada svi više boravimo u zatvorenim prostorima, redovito prozračivanje bitnije je nego ikada i to može jako puno pomoći, rekao je Plenković.

- Taj je aspekt važan unutar obitelji, privatnih druženja. Mislim da svatko od naših sugrađana podizanjem mjera samodiscipline na neki način može pridonijeti smanjenu zaraze. Apeliram na sve da pomognu sebi i drugima.

Jučer je predstavljen rebalans proračuna i peti krug porezne reforme, jučer smo odbili i interpelaciju o radu Vlade, vrlo sadržajnom raspravom. Održana je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura i pušten je u javnu raspravu važan dokument za zamjenu kune eurom, istaknuo je Plenković o ostalim aktivnostima.

Stvoreni su, kaže i preduvjeti, te pripremljena odluka za korištenje 683 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu i okolici.

Ministar Medved kaže, priprema sve što je potrebno za Kolonu sjećanja.

- Mi ćemo sljedećih dana dogovoriti tko će iz Vlade ići u Vukovar, a tko će ići u Škabrnju, onako kako je to u ovim okolnostima primjereno. Uvjeren sam da će i ovaj 18. studeni biti obilježen dostojanstveno i na način koji će poštovati epidemiološke okvire.

➡️ Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
➡️ Horvat: EU novac za obnovu od potresa oko 1. prosinca

Ako gledamo zemlje koje nas okružuju nismo ni približno među onima s najvećom incidencijom, dapače od svih zemalja na drugom smo mjestu od dna ljestvice, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić.

- U proteklih tjedan dana na bolničko liječenje primljeno je 1213 pacijenata, a otpušteno 744. Trenutno je oboljelo 1400 zdravstvenih djelatnika, a 913 ih je u samoizolaciji. Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o uspostavi i radu pozivnog centra za osiguranje zdravstvene zaštite onkoloških pacijenata u bolnicama za vrijeme pandemije. S radom počinje u petak, 13. studenog.

Vlada je u saborsku proceduru uputila nacrt prijedloga novoga zakona o elektroničkim medijima, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je kako očekuju informiranu i dinamičnu raspravu te ostaju otvoreni za unaprijeđenja zakonskog teksta.

- Donose se određene izmjene i produljuju se rokovi za dodjelu koncesija, preciznije se definiraju obveze pružatelja elektroničkih publikacija uključujući i odgovornost nakladnika za sadržaj koji generiraju korisnici, kao i nove odredbe vezano za usluge za rezmenu videozapisa, rekla je Obuljen.

Vlada se na sjednici očitovala i o prijedlogu 40 oporbenih zastupnika o opozivu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, te taj prijedlog odbila.


➡️ Obuljen Koržinek: Do drugog čitanja nastavit ćemo unaprijeđivati tekstove
➡️ Saborski Odbor za medije poziva na donošenje kodeksa o sprječavanju govora mržnje
➡️ Interpelacije novi politički alat oporbe
➡️ Ćorić odbacio sve optužbe: "Moj obraz nema cijenu"

Ministar Darko Horvat izvijestio je da je iz Fonda solidarnosti Europske unije već isplaćeno 88,9 milijuna eura. Kako bi se ostvarili uvjeti za isplatu preostalog dijela sredstava Europska komisija je 19. listopada uputila zahtjev Hrvatskoj da najkasnije do 15. studenog dostavi ispunjene obrasce za korištenje sredstava.

Grad Vukovar ima osobito značenje u hrvatskoj povijesti i predstavlja nacionalni simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva i obrani teritorijalne cjelovitosti Hrvatske, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved

- Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, trajno je sjećanje i na sve žrtve Domovinkog rata, vojne i civilne čiji su životi trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu, rekao je Medved.

Vlada je donijela odluku o sufinaciranju obilježavanja Dana sjećanja u ukupnom iznosu do 800 tisuća kuna, a novac je osiguran u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja.

-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!