Plenković: Tuđman postavio temelje razvoja hrvatske demokracije

09:58 / 10.12.2021.

Autor: HRT/Hina

 22. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

22. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković poručio je u petak da je Franjo Tuđman preuzeo odgovornost za Hrvatsku i hrvatski narod u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima, bio na čelu države kada su se oslobađali okupirani teritoriji te postavio temelje razvoja hrvatske demokracije. Plenković je s izaslanstvom HDZ-a na zagrebačkom groblju Mirogoju položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana u povodu 22. obljetnice njegove smrti.

- Danas, 22 godine nakon što je preminuo prvi predsjednik Republike Hrvatske, HDZ-a i jedan od njezinih utemeljitelja dr. Franjo Tuđman, došli smo iskazati poštovanje velikom državniku, čovjeku koji je preuzeo odgovornost za Hrvatsku i hrvatski narod u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima i okolnostima gdje se otvorio prozor mogućnosti da Hrvatska, nakon dugih stoljeća, stekne svoju samostalnost, svoju neovisnost i svoje međunarodno priznanje, rekao je Andrej Plenković.

Istaknuo je kako je Tuđman, uz veliku plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda te uz hrabrost i odvažnost hrvatskih branitelja, bio na čelu zemlje kada su se oslobađali okupirani teritoriji, bio je onaj koji je postavio temelje razvoja hrvatske demokracije, izgradnje institucija, pluralizma, socijalno-tržišnog gospodarstva te dao smjer prema EU i NATO-u. Naglasio je kako sada, više od 20 godina nakon njegove smrti, možemo realno ocijeniti Tuđmanov značaj u povijesti hrvatskog naroda i povijesti suvremene hrvatske države.

- Stoga smo danas ovdje i kao slijednici njegove doktrine i njegove ideje o Hrvatskoj sa velikom obavezom da, u vrijeme kada mi uživamo povjerenje hrvatskih birača, nastavimo raditi na dobrobiti hrvatskog naroda I stoga mu još jednom zahvaljujemo za sve što je učinio za Hrvatsku u presudnim trenucima, poručio je Plenković.

Počast Tuđmanu u Saboru 

Počast dr. Franji Tuđmanu odao je minutom šutnje i Hrvatski sabor na početku današnjeg zasjedanja. Tuđman je, istaknuo je potpredsjednik parlamenta Željko Reiner - bio vođa i vizionar koji je vjekovnu težnju hrvatskog naroda uspio ostvariti u najtamnijoj noći za naš narod.

Napomenuo je kako se Tuđmanova politika temeljila na ujedinjenju i pomirbi svih Hrvata, na povratku u srednjoeuropski civilizacijski krug kojemu je Hrvatska oduvijek pripadala, na ulasku Hrvatske u euro-atlantske integracije, što smo i ostvarili. Ali, njegova se politika temeljila i na obnavljanju hrvatske nacionalne samosvijesti te hrvatskih tradicija, kulturnog identiteta, jezika, kao i povezivanja iseljene i domovinske Hrvatske, naveo je Reiner.

Kako su hrvatski građani dočekali vijest o smrti prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je umro prije točno 20 godina pogledajte u prilogu iz arhive HRT-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!