Plenković: U četvrtak na Vladi zaključak o Ini

14:12 / 27.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Plenković: U četvrtak na Vladi zaključak o Ini

Plenković: U četvrtak na Vladi zaključak o Ini

Foto: Igor Kralj/HTV / Pixsell/HRT

Premijer Andrej Plenković je u Varaždinu izjavio kako će u četvrtak Vlada donijeti zaključak o Ini, no nije htio otkriti u kojem će se smjeru ići vezano uz otkup udjela od MOL-a.

Na novinarski je upit Plenković, koji je u Varaždinu na potpisivanju Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske vrijedan 15,1 milijardu kuna, najavio da će na na sjednici Vlade u četvrtak biti zaključak o Ini.

Na dodatni upit u kojem smjeru će Vlada ići kazao je: "Vidjet ćete u četvrtak, ne mogu sad baš sve otkriti".

Na pitanje da je zadnje što se čulo od MOL-a da će se vrlo teško dvije strane približiti oko cijene i znači li to da postoji neka druga opcija, odnosno da hrvatska strana neće kupiti dionice Ine, premijer je ponovio: "Pričekajte četvrtak".

Plenković je krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

U siječnju 2017. osnovan je Savjet za Inu, Vladino savjetodavno tijelo sa zadaćom davanja smjernica, poduzimanja mjera i aktivnosti te predlaganja Vladi odluka vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini.

U travnju 2018. godine Vlada je odabrala konzorcij, u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb, za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine. Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je početkom kolovoza 2019. za novog konzultanta odabrala englesko-francusku investicijsku banku Lazard.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je ljetos da se s MOL-om od sredine veljače razgovara oko otkupa MOL-ovog udjela u Ini. Tada je kazao i da je Vlada svoju ponudu za otkup MOL-ovo udjela u Ini dala u studenom prošle godine, a da mađarska strana tu ponudu analizira. Čorić je bio rekao i da će javnost biti obaviještena o ishodu tih razgovora do kraja ove godine, a tada će se jasno reći i koji je Vladin stav o budućnsti Ine.

Mađarski MOL najveći je pojedinačni dioničar Ine u kojoj drži 49,1 posto dionica Ine (4.908.207 dionica), dok hrvatska država ima 44,8 posto (4.483.552 dionica), a privatni i institucionalni dioničari 6,1 posto (608.241 dionice).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!