07:43 / 20.08.2018.

Autor: HRT

Plenković u Divuljama: Izvukli smo pouke iz 2017.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prezentiran je rad Operativnoga vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, s osvrtom na dosadašnji tijek požarne sezone.
Izvukli smo pouke iz najveće požarne sezone u 2017., danas možemo reći da je u odnosu na 2017. bilo čak 98 posto hektara manje pod požarima - poručio je to predsjednik Vlade Andrej Plenković prilikom posjeta Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama, gdje je prezentiran rad Operativnoga vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, s osvrtom na dosadašnji tijek požarne sezone.- Plenković: Ne dopuštam hajku na ministra zdravstva

- Plenković: Zanimljivo je da iz SDP-a stižu pohvale na račun "lex Agrokor"

Pohvalio je koordinaciju i preventivno djelovanje hrvatskih vatrogasaca, Hrvatskih šuma, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, resornog ministarstva, gradova, općina, županija, Hrvatskih željeznica, HEP-a...

Manje je požara bilo i zahvaljujući ulaganju u tehničke sposobnosti - bespilotne letjelice i kamere primjerice, koje su omogućile brzu reakciju.

Premijer je zahvalio na požrtvovnosti hrvatskim vatrogascima i policajcima, svima koji su tijekom ljeta sudjelovali u gašenju požara. "Možemo za sada biti zadovoljni, nadamo se da će požari proći i ostatak ljeta u niskom intenzitetu", rekao je.

"Iza nas je godina u kojoj je bilo i požara i poplava i leda i snijega, sve smo to uspjeli riješiti. Mislim da je naš sustav domovinske sigurnosti pokazao da kvalitetno funkcionira i očekujem da tako nastavimo", dodao je, posebno istaknuvši ako je neki dan svjedočio sjajnoj operaciji vatrogasaca u Lopači.

Nedavno su stradala dva vatrogasna vozila u Omišu. Plenković je rekao kako je Vlada reagirala 24 sata nakon tog događaja te su iz unutrašnjosti dostavljena dva nova vozila. "Normalno je da u roku od 24 sata ne možete kupiti novo vatrogasno vozilo, no osigurat ćemo da Omiš ima odgovarajuća sredstva u idućoj požarnoj sezoni, dizat ćemo kapacitete i ostalih općina kojima je potrebna dodatna tehnika", rekao je premijer.

Zaključio je da je funkcioniranje protupožarnog sustava dignuto na višu razinu, poručivši da će Vlada učiniti sve što je potrebno za vatrogasce u smislu opreme.

Upitan o "gorivu za požare", odnosno čišćenju zapuštenih šikara, premijer je rekao kako su Hrvatske šume tu napravile velike iskorake, dodavši da Ministarstvo poljoprivrede ne može prisiliti nekoga da svoje imanje riješi potencijalnih rizika. "Ali moramo apelirati na visoki stupanj odgovornosti svih građana. Ne možete se ponašati na riskantan način kada je suho, vruće i kada je vjetar. Osobna odgovornost je ona prva barijera, ovo sve drugo što protupožarni sustav radi je druga faza", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!