14:26 / 29.03.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Plenković u Gospiću: Važno da izbori proteknu u korektnoj maniri

-

-

Foto: - / -

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bio je u Gospiću na radnom i zatvorenom sastanku povjerenstava raspuštenih ogranka HDZ-a.
U Gospiću je održan radni i zatvoreni sastanak povjerenstava raspuštenih ogranaka HDZ-a, županijskog i gradskog, na kojem je bio i predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković. Naime HDZ-ovo povjerenstvo za Ličko-senjsku županiju i povjerenik Darko Nekić su prije desetak dana raspustili gospićku gradsku organizaciju i postavili svog povjerenika Ivana Radoševića, sa zadatkom da organizira unutarstranačke izbore.

HDZ-ov župan Darko Milinović, koji je do siječnja bio predsjednik ogranka stranke, nedavno je nazvao Nekićev odnos prema gospićkom HDZ-u neviđenom represijom, na što je Nekić javno uzvratio kako se Milinović strahovladom i represijom služio godinama. Uoči sastanka Milinović je izjavio kako nije točno da on ovih dana vodi svoju kampanju na terenu protivnu interesima stranke, dok je za navodna tajna stranačka okupljanja u Kaniži, Ličkom Novom i Krasnom rekao kako na ta mjesta ide u svojstvu  župana te kao član nacionalnog predsjedništva HDZ-a. Najavio je da će se i ubuduće odazivati na pozive na sastanke temeljnih ogranaka HDZ-a i mjesnih odbora.

Nakon raspuštanja županijske organizacije prije dva mjeseca, smatram da je važno da izbori u Ličko-senjskoj županiji proteknu u skladu sa Statutom i u korektnoj maniri, koja je kolegijalna, transparentna i koja će osigurati da svi koji se žele kandiditari i budu kandidirani. Jedini saborski zastupnik HDZ-a iz Ličko-senjske županije Marijan Kustić poduprijet će stav HDZ-a o Istanbulskoj konvenciji i glasovat će za ratifikaciju kao što je Vlada jednoglasno predložila. Podrška ratifikaciji nakon današnje rasprave bila je vrlo jasna, izjavio je nakon sastanka Andrej Plenković.

Na pitanje šteti li HDZ-u stajalište Hrvatske biskupske konferencije suprotno prijedlogu Vlade da Hrvatski sabor ratificira Instanbulsku konvenciju, Plenković je odgovorio kako smatra da, nakon što je Vlada prihvatila Interpretativnu izjavu o toj konvenciji, na programu stranke i zakonodavstvu čvrsto i utemeljeno treba prići rješavanju fenomena nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u hrvatskome društvu.  

Ne vidim da bi usvajanje te konvencije u Hrvatskome saboru i njena kasnija provedba bila na bilo koji način u suprotnosti s vrijednosnim sustavom stranke i zato ću ustrajati na ratificiranju, rekao je Plenković i dodao kako nije na njemu da ocijeni šteti li stranci istupanje Hrvatske biskupske konferencije o politici stranke koja je dobra i korisna za Hrvatsku.

Plenković se osvrnuo i na odluku o kupnji borbenih zrakoplova za koju je rekao da je strateška odluka jačanja hrvatskoga zrakoplovstva. "Što se tiče teme blokiranih i Ovršnog zakona već smo više puta na sjednicama Vlade krenuli u 3 smjera. Prvi smjer se odnosi na otpis određenih dugova od strane države, a drugi smjer je stvaranje preduvjeta za otpis drugih subjekata uz odgovarajuće kompenzacije. Treći smjer je da se poboljša zakonodavni okvir koji se odnosi na potrošački stečaj. Čim prijedlozi budu zreli, a to će biti vrlo skoro, izići ćemo s njima u javnost", kazao je Plenković.

Župan Darko Milinović nije htio komentirati sastanak jer u Velikom tjednu ne daje izjave novinarima. Ime s kojim se kalkulira kao o mogućem kandidatu za županijskog predsjednika, umjesto župana Milinovića, jest Sanjin Rukavina.   Rukavina je kratko rekao da još nitko nije najavio kandidaturu, pa ni on, jer Povjerenstvo još nije donijelo odluku o početku izbornog procesa i roku za kandidiranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!