08:31 / 13.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Plenković: U Hrvatskoj se svi moraju dobro osjećati

-

-

Foto: - / -

Premijer sudjeluje i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pazina u povodu 75. obljetnice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.
Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina u povodu 75. godišnjice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom prisustvovao je i  predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U obraćanju vjećnicima rekao je kako mu je čast iskazati poštovanje i zadovoljstvo što su se okupili u središtu Istre u gradu koji je važan za našu povijest, kulturu, obrazovanje, identitet Istre i Hrvatske. Na današnji dan 13. rujna 1943. objavljen je proglas Narodnooslobodilačkog odbora za Istru kojim se Istra priključuje matici zemlji i proglašava ujedinjenje sa ostalom hrvatskom braćom. Time je označen kraj okupatorske fašističke talijanske vlasti na prostoru Istre te početak njezine budućnosti u okviru Hrvatske matice. Učinjeno je tovoljom Hrvata i Slovenacai Talijana Istre koji su se sa svojih antifašističkih pozicija snažno i dragovoljno suprotstavili fašizmu. Odluku hrvatskog naroda Istre potvrdio je ZAVNOH i donio odluku o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj. Odluka o pripojenju potvrđena je na Saboru istarskih narodnih predstavnika 26. rujna 1943. godine kojom se Istra uključila u sastav tadašnje antifašističke Hrvatske.

Ove pazinske odluke kombinacija su težnje za slobodom onih koji su se odlučno suprotstavili okupatoru tijekom Drugog svjetskog rata i koji su pokazali ustrajnost i hrabrost u borbi protiv fašizma. Ovim odlukama postavljeni su temelji moderne Istre. Istra koja je bila jednako hrabra, odlučna i u Domovinskom ratu. Tu posebno naglašavam veliki doprinos 119. pulske i 154. pazinske brigade. Bili su tu kad je Hrvatskoj bilo najteže i kad je trebalo osloboditi okupirana područja u Domovinskom ratu.

Stoga uz punu svijest o snažnoj povijesti Istre i njenih  težnji za dobar doprinos hrvatskoj državnosti danas u pazinu na ovu 75. godišnjicu možemo rezimirati sve ono što su i Istrani učinili za Hrvatsku i koliki doprinos daju boljitku zemlje
, riječi su to premijera iz obraćanja na svečanoj sjednici.

Premijer je obraćanje završio porukom kako se u Hrvatskoj svi moraju dobro osjećati i kako sve manjine u zemlji moraju imati zajamčena prava.


Uoči sjednice premijer se u Pazinu sastao s istarskim županom Valterom Flegom, pazinskim gradonačelnikom Renatom Krulčićem te predsjednikom tamošnjeg Gradskog vijeća Davorom Slokovićem.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!