09:58 / 07.01.2020.

Autor: B.V.M/A.P.C./P.F./HRT

Plenković: U hrvatskom društvu događaju se fenomeni i HDZ mora pronaći odgovore

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavna tema bit će poraz Kolinde Grabar-Kitarović, na nedjeljnim izborima. Tko je kriv za poraz - ona osobno ili stranka?
Gotovo četiri sata trajala je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je vodstvo HDZ-a analiziralo razloge poraza njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

Predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković rekao je da je to bila jedina tema sjednice. Bila je to, kaže, politička analiza u kojoj je sudjelovalo više od 30 kolega. Potvrdio je da su bili svi županijski predsjednici, predsjedništvo stranke, članice i članovi Vlade i svi koji su najrelevantniji unutar HDZ-a.

- Dogovorili smo se da će sve naše županijske organizacije u sljedećih nekoliko dana napraviti i svoju političku analizu, usporediti s rezultatima drugih izbora, posebno u urbanim sredinama. Vodili smo raspravu i o kapitalnom pitanju, a to je politički smjer HDZ-a i njegovo pozicioniranje. Nakon vrlo otvorene rasprave dobili smo unisonu potporu svih da je smjer stranke koju vodimo, politike koju vodi Vlada i sve za što se zalažemo upravo na tragu onoga što su temeljne vrijednosti HDZ-a, bilo da je riječ o političkim pitanjima, ekonomskim, socijalnim pitanjima, vanjskopolitičkim temama. Sve odabire koje smo napravili su u skladu s našim programom i s našim vrijednostima, rekao je Plenković.

Dodao je kako će u danima koji slijede biti još sastanaka i da će vidjeti koje će poteze napraviti nakon ovih izbora kako bi se kvalitetno pripremili za buduće izborne izazove koji dolaze u 2020. godini.

Na novinarsko pitanje je li netko na sastanku već detektirao uzroke poraza Kolinde Grabar-Kitarović, Plenković je rekao da je on sam dao svoju cjelovitu analizu koju je baš osobno napravio jer ga zanima gdje su sve razlozi i uzroci ovakvoga rezultata. Dodao je da je nakon toga uslijedila rasprava, ali detalje nije htio iznositi. Zadržimo to za interna tijela HDZ-a, rekao je.

U analizi, rekao je, nema elemenata koje je izostavio.

Upitan ima li elemenata odgovornosti, kazao je da su u političkoj raspravi pokušali zajedno razumjeti i analizirati razloge ovakvog rezultata.

- Oni su vrlo slojeviti, ima puno razloga koji su utjecali, ali ovo je bila interna, prva politička analiza. Čut ćemo političke ocjene svih kolega nakon što održe i sjednice svojih županijskih odbora. Ovaj proces zahtijeva još dosta analiza i promišljanja. Očito se neki fenomeni u hrvatskom društvu događaju, a mi kao stranka, i to najodgovornija i najsnažnija, moramo na to naći odgovor, rekao je Plenković.

Na pitanje kakvi su zaključci u kontekstu parlamentarnih izbora, Plenković je ponovio kako moraju vidjeti što mogu učiniti boljim - u smislu onoga što radimo, kako privući birače koji možda ne izlaze na izbore, kako vratiti povjerenje nekih birača koji su prije podržavali HDZ a danas možda imaju neku rezervu. Mislim da na tom tragu ćemo zajednički tražiti rješenja. Bitno je da zajedničke analize, a kolege su, naravno, dodale još niz svojih stavova, okvir analize u cijelosti je prihvaćen. Izvješća slijede, politički smjer je podržan, rekao je novinarima.

Stier i Kovač nisu bili na sjednici

Plenković je rekao kako Davor Ivo Stier i Miro Kovač nisu bili na sjednici i da ne zna što oni misle.

Njih dvojica, mogući Plenkovićevi protukandidati na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, već su u izbornoj noći jasno poručili - moramo čuti glas birača. Neizravno je svoju moguću kandidaturu najavio i Milijan Brkić.

- Treba napraviti analizu i nikoga optuživati unaprijed. Mi smo vodili desniju kampanju nego što je politika koju HDZ vodi i pokazalo se da to nije dovoljno za pobjedu na predsjedničkim izborima, poručio je tada Gordan Jandroković.


Anušić: Svi snose odgovornost

I kandidatkinja snosi odgovornost i svi mi koji smo oko toga radili, i svi smo spremni podnijeti odgovornost i sankcije koje trebamo podnijeti, izjavio je uoči sjednice Predsjedništva Ivan Anušić, voditelj kampanje Kolinde Grabar-Kitarović.

- Nema tražiti, uperiti prst u nekoga drugoga, niti kojim slučajem niti Škoro niti bilo tko drugi nije kriv za gubitak ovih izbora. To mora biti jasno svima i to je moj stav.

Na temelju analitike koju ću iznijeti, dodaje, otvorit će se rasprava.

- Hoće li rasprava biti žustra ili manje žustra, to ćete vidjeti, kaže Anušić, nakon sjednice.

Uz to, Anušić kaže kako ne želi da mu se imputira kako su za poraz Grabra-Kitarović krivi birači Miroslava Škore ili on sam.

- Broj nevažećih listića je uvijek između 3 i 3,5%. Sada ih ima 5,5%. Čini mi se da je najveći broj u Požeško-slavonskoj županiji. Kada to sve zbrojite i na razini Hrvatske 2% od svega toga oduzmete, imate 37 000 nevažećih listića više nego što ih je inače bilo. To uopće nije utjecalo na rezultat izbora, tvrdi Anušić.


Kopal: Ovoga puta nema crnog labuda

Robert Kopal, HDZ-ov glavni analitičar čestitao je izabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Istaknuo je kako su predsjednički izbori individualizirani izbori te dodaje da iako iza kandidata stoje stranke, birači odlučuje ne samo prema stranačkim, nego i prema osobnim preferencijama, pa ponekad sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju. Ovakav tip kampanje kakva je vođena, kaže, mobilizira lijevo biračko tijelo.

- Zadnja dva tjedna vođena je i negativna kampanja, a ja sam inače pristaša pozitivne i afirmativne kampanje tako da to su neki od razloga, rekao je Kopal.

Složio bi se, tvrdi s Božinovićem koji kaže da treba tražiti razloge, a ne krivce, jer ovo nije jednadžba s jednom, nego s više nepoznanica.

Je li se i sada pojavio crni labud, Kopal objašnjava kako je crni labud nešto neočekivano, pa se stoga i može pojaviti samo jednom. 

- Ne možete ponovno govoriti o crnom labudu, on se dogodio kad se dogodio, sve dalje više nisu crni labudovi, smatra Kopal.

Krstičević suzdržan

Damir Krstičević čestitao je Milanoviću na pobjedi, a na pitanje tko je zakazao što je Grabar-Kitarović izgubila izbore, odgovara da će se suzdržati od komentara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!