15:27 / 19.03.2018.

Autor: S.M./D.M./HRT

Plenković u Jasenovcu: Drago mi je da nema poplavljenih kuća

-

-

Foto: - / -

Nakon završetka sjednice Plenković, Krstičević i Ćorić obišli su poplavljena područja i pripadnike Hrvatske vojske u naselju Uštica kod Jasenovca.
Premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima posjetili su Jasenovac, gdje su zbog rekordnog vodostaja od jučer na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Sudjelovali su i na sastanku Stožera civilne zaštite. 

Uoči sastanka ministar Krstičević potvrdio da će raspravljati o trenutačnoj situaciji na terenu i preventivnim mjerama kojim bi se spriječila eventualna puknuća nasipa i pomoglo stanovništvu. Zahvalio je svim sudionicima na angažmanu u obrani od poplava, a posebno pripadnicima HV-a koji su cijelu noć obilazili poplavljena područja i nasipe istaknuvši: „Moramo biti ponosni na pobjedničku Hrvatsku vojsku koja je intenzivno angažirana na terenu i u sinergiji s lokalnom zajednicom pomaže narodu u nevolji“.

Uz Plenkovića, Krstičevića i Ćorića sjednici Stožera civilne zaštite nazočili su i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, načelnica Jasenovca Marija Mačković, predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe za spašavanje, Hrvatskog crvenog križa i Hrvatskih voda.Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestio je nazočne o trenutačnom stanju na terenu ističući je situacija vrlo ozbiljna od jučer poslijepodne otkada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Potvrdio je da se reagira na svaku dojavu i da su od jutros angažirani ronioci kako bi uvukli membranu na dva mjesta gdje je cesta pukla i zaštitili taj dio nasipa, kao i da su sve sastavnice spremne i za daleko veći val vode. Također, zahvalio je na golemom angažmanu HV-u, koji, kako je rekao, danonoćno radi na terenu.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković potvrdio je da će Vlada učiniti sve što je potrebno da bi se spriječile veće eventualne posljedice od poplava apeliravši na sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti da pomognu lokalnom stanovništvu u obrani od poplava, s obzirom na to da je 60 posto stanovnika starije od 60 godina te da im se osigura sve nužno za normalan život.Krstičević je još jednom na sastanku potvrdio da je jedini način na koji se možemo nositi sa svim elementarnim nepogodama sustav domovinske sigurnosti. „U ovoj situaciji najvažnija je sinergija lokalne zajednice i svih sastavnica domovinske sigurnosti, kao i koordinacija, uvezivanje sposobnosti, partnerstvo i solidarnost, kako bismo mogli pravovremeno reagirati“. 

O angažmanu pripadnika HV-a na terenu izvijestili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović i zapovjednik HKoV-a brigadni general Siniša Jurković istaknuvši: „Na terenu je trenutno angažirano 220 vojnika na dvije lokacije, na cesti Brezovica i kod Jasenovca na punjenju vreća pijeskom i izgradnji zečjih nasipa u naselju Uštica“. General Jurković je također potvrdio kako se na terenu nalazi jedna amfibija, a spremna je još jedna amfibija s pet čamaca, kao i druga mehanizacija i tehnika te 300 vojnika s tendencijom porasta, ako za to bude potrebe.

Nakon završetka sjednice Plenković, Krstičević i Ćorić obišli su poplavljena područja i pripadnike Hrvatske vojske u naselju Uštica kod Jasenovca.

Tijekom obilaska terena Plenković je rekao kako je stanje pod kontrolom, zahvaljujući angažmanu svih službi. "Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar, na koji se pokušava preusmjeriti voda, kako bi se smanjio pritisak na Savu", rekao je predsjednik Vlade RH zahvalivši svim sudionicima na požrtvovnosti.

„Ovdje se pokazuje da je sustav Domovinske sigurnosti podignut na višu razinu te da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda nastalih zbog kiše i snijega. Nastavit ćemo ovako, zahvaljujem svima i drago mi je da nema poplavljenih kuća", poručio je Plenković dodavši da će Vlada i dalje nastaviti ulagati u obnovu nasipa uz rijeku Savu te da je to proces koji se radi generacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!