11:01 / 13.05.2020.

Autor: HRT

Plenković: U javnu raspravu kreće nacrt Zakona o obnovi Zagreba

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tri točke su relevante na današnjem užem kabinetu, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Prilikom današnjeg sastanka užeg kabineta Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je novinarima procjene Europske banke za obnovu i razvoj o padu BDP-a uslijed koronakrize.

- Vidjeli ste da su oni prognozirali manji pad BDP-a nego što je to rekla i Europska komisija, i dosta manje nego što smo mi sami u ovom trenutku procijenili. Isto tako, ohrabruje njihova procjena rasta 2021. Dakle, pad od 7 posto i odmah rast od 6 posto. To znači da i oni ocjenjuju da je Hrvatska ovu krizu, ovaj vanjski šok, dočekala puno otpornija u pogledu zdravlja javnih financija, spremnija nego što je to bilo ikada do sada, rekao je premijer.



Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa ide u javnu raspravu. Osim toga, premijer je najavio da će uz odobrenih 140 milijuna kuna za obnovu dimnjaka u rebalansu proračuna, izdvojiti sredstva za zbrinjavanje građana koji su morali napustiti domove.

- Naš je cilj da taj zakon, s obzirom na njegov značaj, prođe normalnu, ozbiljnu, cjelovitu javnu raspravu i da kroz tu javnu raspravu budemo otvoreni za sugestije koje mogu poboljšati njegov sadržaj, poručio je.



Tri točke su relevantne na današnjem užem kabinetu, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Prva je, kazao je, njihov pozitivan dojam izvješća koje je objavila Europska banka za obnovu i razvoj.

Druga tema koja je posebno važna su dokumenti koje je usvojila Europska komisija, a odnose se na područje turizma i prometa, kazao je. Rekao je i da će ministar turizma Gari Cappelli organizirati novi sastanak ministara turizma.

Treća je tema Zakon o obnovi Zagreba.

- Na tom tragu su i naši razgovori, danas popodne ili najkasnije sutra ujutro krenut će u javnu raspravu nacrt zakona koji je Vlada pripremila u dogovoru svih resora koji su sudjelovali, rekao je premijer.

- Nastavno na odluku od prošloga tjedna, gdje smo osigurali 141 milijun kuna za pomoć građanima, krenut ćemo s inicijativom da ćemo za sve one koji su primjerice smješteni na Cvjetnom ili kod rodbine, plaćati najamninu, dodao je.

Podsjetimo, premijer je u ponedjeljak, kada je održana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, rekao da je dogovoreno da će Vlada u četvrtak usvojiti zaključak da se svim ljudima koji ne mogu boraviti u svojim stanovima i kućama, osiguraju sredstva za plaćanje najamnina.

- Da ljudi u Cvjetnom za jedno mjesec i pol dobiju mogućnost ići u stanove koji su na tržištu, posebnim natječajem ćemo dogovoriti način kako da se osigura privremeni smještaj, rekao je premijer u ponedjeljak.

Dodao je da će Ministarstvo graditeljstva oformiti povjerenstvo koje će napraviti reviziju preliminarnih ocjena o stanju građevina kako bi imali cjelovitu sliku.

O raspuštanju Sabora

- Sutra ćemo imati sastanak parlamentarne većine i razgovarat ćemo i o tome. Sada smo u situaciji da, pogotovo s aspekta HDZ-a, procijenimo kada je trenutak da idemo po novo povjerenje birača i nakon toga s obnovljenim mandatom rješavamo probleme i krenemo ovim putem kako nas vide i Komisija i EBRD, a to je da se brzo konsolidiramo i vratimo na razinu rasta zdravih javnih financija, rekao je govoreći o izborima.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!