09:15 / 05.10.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/B.V.M.

Plenković u Našicama: Cilj je smanjivanje razlika u stupnju razvoja

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Našicama. Predsjedat će 11. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković bio je u posjetu Našicama. Predsjedao je 11. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Sastao se s gradonačelnikom Našica Josipom Miletićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

U procesu smo redigiranja naše razvojne strategije do 2030. s obzirom na to da je rađena u vremenu prije Covida-19. Ministrica Tramišak zajedno s drugim članovima Vlade radi na finalizaciji ovog dokumenta. Nastavit ćemo s održavanjem ovih savjeta. To je ključno za razumijevanje stvarnih prioriteta Slavonije i svih županija, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković

- Do sada smo alocirali 18,75 milijardi kuna u aktualnom višegodišnjem financijskom okviru. Mi smo danas ugovorili 16,53 milijardi odnosno 88% ukupne alokacije, a isplaćeno je za sada 6,6 milijardi kuna. To je povećanje od 5,2 milijardi ugovorenih sredstava i 2,1 milijardi isplaćenih u odnosu na prošli sastanak. Danas ćemo prošiti i razvojni sporazum, ozakonit ćemo potrebne izmjene.

Uključit ćemo nove razvojne projekte te strateške projekte koji su sufinancirani iz fondova EU-a, dodao je. Riječ je o 38 projekata ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna.

- Nastavit ćemo i s projektom integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja Osijek i Slavonski Brod te ćemo nastaviti s programom integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, ratom pogođenih područja kao i programom "Proizvodi Slavonije". Sve to u cilju smanjivanja razlika u stupnju razvoja.

Današnji sastanak je, ističe, prilika ne samo da usvojimo zaključke, već konstatiramo da će se potpisati 66 ugovora ukupne vrijednosti 440 milijuna kuna za različite projekte niza resora u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

- Zadovoljan sam da je ovako dobro pripremljen današnji sastanak i očekujem i od župana i ministara da otvorite i druge teme za koje smatrate da su bitne kako bismo mogli raditi na zajedničkim prioritetima.

- Ono što sada najavljujemo, kao što je predsjednik Vlade rekao, danas ćemo potpisati dodatak razvojnog sporazuma, dodatak broj 2, čime će se strateški projekti s ukupno milijardu kuna kako je to trenutno, podići na vrijednost veću od 11 milijardi kuna, izjavila je Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

- Danas ovim sporazumom radimo ozbiljan iskorak prema naprijed i radimo na projektima koji su dugoročni i ključni za revitalizaciju istoka Hrvatske, rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.


Premijer je označio i početak radova na rekonstrukciji Trga dr. Franje Tuđmana.

- Pavić: Projekt Slavonija, Baranja i Srijem uživa potporu Svjetske banke i Europske komisije

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine. To je savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem". Cilj projekta je razvoj istoka Hrvatske.

Projektom je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici i Vukovaru. Posljednja - 10. sjednica održana je prošle godine u prosincu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!