Medved: Obnovljeno 3.500 kuća, krenula izgradnja stambenih zgrada u Petrinji

11:04 / 09.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ministar Tomislav Medved

Ministar Tomislav Medved

Foto: HTV / HRT

Obilježen je Dan Sisačko-moslavačke županije. Na svečanoj sjednici Županijske skupštine sudjelovao je i premijer Andrej Plenković. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Prije odlaska u Sisak premijer je posjetio Novsku, gdje se sastao sa zamjenikom gradonačelnika Sinišom Kesićem, koji obnaša dužnost gradonačelnika nakon što je s tog mjesta na dužnost ministra otišao Marin Piletić. Tom prigodom premijer je pružio podršku HDZ-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Mariji Kušmiš na lokalnim izborima koji će se u Novskoj održati u nedjelju.

- Danas je Sisačko-moslavačka županija na poseban način središte Hrvatske iako je u proteklih godinu i pol svakodnevno svakodnevno u nizu aktivnosti koje Vlada RH provodi. To dokazujemo svakim danom, od potresa naovamo u financijskom svjetlu Vlada je izdvojila iz proračunskih sredstava 1,3 milijardi kuna, nema resora koji nije sudjelovao u financiranju konkretnih projekata. Vladin stožer Civilne zaštite, kontinuirano u prvim mjesecima 24 sata dnevno je pomagalo, tu je bilo i osiguravanje prehrane, potom oslobađanja od davanja, oslobađanje od cestarina te cijeli niz drugih mjera, izjavio je potpredsjednik Vlade Medved u Sisku nakon svečane sjednice Županijske skupštine. 

- Do sada je obnovljeno 3.500 obiteljskih kuća. Oko 2.700 organiziranom obnovom, više od 800 kroz program samoobnove. Paralelno s time provodio se proces projektiranja i pripreme za izgradnju zamjenskih kuća. Imamo 312 ugovora s izbvođačima radova za izgradnju zamjenskih kuća. U Petrinji su započeli radovi na izgradnji četiri zamjenske višestambene zgrade, dodaje. 

Ističe da svi resori obavljaju svoj dio posla.

- Što se tiče samoga centra Petrinje, grad u suradnji s Ministarstvom kulture naručio je projektiranje svih zgrada u centru Petrinje, očekujemo ovih dana da će prvi projekti biti isporučeni, a kako bi moglo biti pokrenuto raspisivanje postupka javne nabave za izvođače na samoj obnovi kulturne baštine i centra Petrinje, ističe.

Podsjetio je na nastavak izgradnje autoceste Zagreb-Sisak i niz drugih kapitalnih projekata na Banovini.

Upitan koliko se obitelji iz kontejnera godinu i pol dana nakon potresa vratilo u kuće s crvenom naljepnicom koje je obnovila država, Medved je rekao kako je to proces i da se u idućim tjednima očekuje završetak prvih zamjenskih obiteljskih kuća i useljavanje u njih.

- Učinjen je ogroman napor, nastala šteta je ogromna, jer je katastrofa pogodila Sisačko-moslavačku županiju te dijelove Zagrebačke i Karlovačke, podsjetio je Medved ustvrdivši kako su u sanaciju uložena i ogromna sredstva. Pred nama je još jako puno posla, a jamstvo da će sve biti i učinjeno je jako dobra Vladina suradnja sa Županijom koja participira u svim aktivnostima i sugerira potrebne konkretne mjere i aktivnosti kako bi se Banovina revitalizirala što je puno širi pojam od same obnove, istaknuo je Medved.

Nije mogao, na novinarski upit, dati precizan datum dovršetka obnove, no najavio je da će Vlada nakon što isteknu mjere, primjerice, oslobađanje plaćanja raznih davanja, donijeti nove mjere u suradnji sa Županijom, gradovima i općinama na korist građa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!