10:44 / 22.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

Plenković: U petak prva sjednica nove vlade

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plenković ne očekuje da će im u radu probleme stvarati činjenica što imaju graničnu većinu od 76 zastupnika i misli da će dobro funkcionirati u mandatu.
Mandatar za sastav 15. Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je, dolazeći na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskog sabora, najavio da će, bude li sve po planu, prva sjednica nove vlade biti održana u petak.

-
S predstavnicima nacionalnih manjina još jednom smo prošli program Vlade i usuglasili se, a sutra ćemo ga predstaviti i krećemo raditi. Ako sve bude po planu, u petak ćemo održati prvu sjednicu Vlade, izjavio je novinarima prije početka konstituirajuće sjednice Sabora.

Plenković ne očekuje da će im u radu probleme stvarati činjenica što imaju graničnu većinu od 76 zastupnika i misli da će dobro funkcionirati u mandatu premda im je do jutros visio zastupnik HSLS-a Dario Hrebak koji je čekao nalaz testa na COVID-19 koji je na kraju bio negativan. Uvjeren je da je bolje da ima kompaktnu većinu od 76 zastupnika.

Na pitanje očekuje li konstruktivnu ili destruktivnu oporbu, koja je najavljivala kritiku i žestoku borbu u Saboru, kazao je da je to demokracija i zrcalo onoga što su naši građani htjeli da bude Hrvatski sabor u novom sazivu.

- Mi ćemo razgovarati sa svima, dodao je.

Pred Plenkovićem je sutra rasprava o sastavu i programu njegove nove Vlade, a novinarima je kazao da to ne bi trebalo izazivati velike prijepore.

- Predstavit ćemo naš program, on je poznat, temelji se i na unutarstranačkom programu Odvažno za Hrvatsku i izbornom programu HDZ-a Sigurna Hrvatska, a dodali smo neke detalje iz programa koalicijskih partnera i usuglasili se oko toga, rekao je Plenković koji se neposredno pred dolazak u Sabor sastao u Vladi s predstavnicima Kluba nacionalnih manjina.

Rekao je i da su za sada svi ministri zdravi osim Ivana Malenice koji bi trebao biti ministar uprave i pravosuđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!