13:56 / 02.03.2021.

Autor: IMS/HRT

"Sportska drskost ključna za političke utakmice"

Plenković u Pleternici

Plenković u Pleternici

Foto: IMS / HRT

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na proširenoj sjednici Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije u Pleternici. 

Prethodno je u Pakracu bio na obilježavanju 30. godišnjice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Plenković je na početku obraćanja medijima zahvalio gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević i potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu, svim hrvatskim braniteljima, njihovim obiteljima i svima koji su dali najviše za slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

- Održan je sastanak na kojem je analizirana politička situacija u županiji. Vlada RH dala je podršku ovoj županiji. Velikom reformom financiranja lokalne i područne samouprave županije i gradovi su dobili 100% više prihoda, od 212 mil. eura za ovu županiju, 208 milijuna ugovoreno je u mandatu ove Vlade, a mjerom za očuvanje radnih mjesta dosad je isplaćeno 110 milijuna kuna. Na tom tragu nastavit ćemo provoditi projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a projekt Terra Panonica pokazuje koliko se može učiniti, naglasio je premijer. 

Naglasio je da su došli dati potporu kandidatkinji HDZ-a za županicu Požeško-slavonske županije i gradonačelnici Pleternice Antoniji Jozić.

Istaknuo je da prvi put u povijesti HDZ ima tri kandidatkinje, a uz Antoniju Jozić, to su Martina Furdek Hajdin u Kraloovačkoj županiji te Irena Hrstić u Istarskoj županiji. Dao je potporu svim kandidatima HDZ-a.

Jozić je rekla da je dolazak premijera izraz podrške koja je stalna.

- Biti kandidatkinja za županicu iznimno je odgovorna dužnost, ali i velika čast, rekla je. Zahvalila je županijskoj organizaciji na kandidaturi.

Plenković je rekao da očekuje da HDZ-ovi kandidati dobiju najveću potporu građana u županiji. 

Na pitanje o dugu prema veledrogerijama, rekao je da građani neće ostati bez lijekova te da će ministar zdravstva Vili Beroš zajedno s potpredsjednikom Zdravkom Marićem nastaviti razgovore s veledrogerijama.

- U protekloj godini imali smo enormne izdatke za zdravstvo zbog pandemije koronavirusa, rekao je.

Ponovio je da je Davor Filipović sjajan kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba, rekavši da se dokazao kroz četiri godine rada u Gradskoj skupštini.

- Razumije se u teme, zna probleme Grada, to je ključna razlika koju svi jasno vide. Filipović ima sportsku drskost koja je ključna za sve političke utakmice, naglasio je.

Što se tiče Brodotrogira, rekao je da je intencija da se s pametnom, ciljanom podrškom omogući revitalizacija hrvatske brodogradnje, na način da hrvatska brodogradnja Jadranbrod kontrolira trošenje svake kune koja dolazi temeljem zajmova, a slično je i s Brodotrogirom. Od vlasnika očekuje da iznađe rješenja.

Plenković obišao novu pedijatriju u Slavonskom Brodu

- Projekt pedijatrije vrijedan je 12 milijuna kuna i skoro je 100 % financiran europskim sredstvima. Kompletno opremljena pedijatrija omogućava da šest timova pedijatara pruže još kvalitetnije usluge mladima, majkama, djeci, rekao je i zahvalio svima koji su bili angažirani na projektu.

Podsjetio je da taj projekt, kao i projekti obnove bolnica u Slavonskome Brodu i Novoj Gradiški, pokazuje koliko je korisno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Projekti obnove dviju bolnica vrijedni su oko 200 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!