Plenković: U prekretničkom razdoblju Hrvatska ima sjajnih postignuća

11:37 / 17.06.2022.

Autor: HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Europska udruga studenata prava ELSA Zagreb organizirala je dvodnevnu konferenciju "Hrvatska i svijet na prekretnici - izazovi novog vremena". 15 predavača na četiri panel-rasprave pred studentima će govoriti o ratu u Ukrajini, europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, energetici, Hrvatima u BiH i drugim geopolitičkim temama.

- Europski kontinent je zadesio surovi rat i agresija a samim time dolaze pitanja koja se tiču budućnosti svih nas. Kako se pozicionira EU? Koji su izazovi u energetskom sektoru? Koja je budućnost hrvatskog naroda u BiH?, rekao je Josip Pokorny, dopredsjednik ELSA-e Zagreb za akademske aktivnosti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak na otvorenju konferencije ELSA-e da se svijet nalazi u neočekivanom prekretničkom razdoblju izazvanom ruskom agresijom na Ukrajinu, ali da u njemu Hrvatska ima i velikih postignuća.

- Do prije dvije godine svi smo govorili o dvije tranzicije, digitalnog i zelenoj, i svi naši ciljevi proizlazili su i iz toga konteksta, ali danas kontekst čine sigurnosne posljedice brutalne agresije jedne zemlje članice UN-a na drugu, i energetske posljedice povezane s ruskim zalihama fosilnih goriva, kazao je Plenković i dodao da to predstavlja sasvim nove izazove za sve europske i svjetske zemlje.

- Istodobno, vrijeme je to u kojem će Hrvatska završiti članstvo u euro-području, također, Hrvatska ulazi u šengenski prostor čime smo ostvarili strateške ciljeve u desetoj godini svoga članstva u EU i što su sjajna dugoročna postignuća, kazao je.

Plenković je u uspjehe pribrojio i spajanje hrvatskog teritorija kad se uskoro otvori Pelješki most, što je "lijep osjećaj da vam je teritorij izravno povezan" mostom koji je sjajan arhitektonski i financijski održiv, te predstavlja potez koji će se pamtiti desetljećima. 

Također, istaknuo je da Hrvatska jača svoju obrambenu dimenziju. Ovo je vrijeme kada svaka zemlja mora voditi računa o svojoj snazi zajedno sa saveznicima i partnerima. Hrvatska ulaže u svoju vojsku da odvrati pretenzije prema sebi, a s druge strane da aktivnije participira u međunarodnim misijama i svemu onome što je hrvatski doprinos globalnoj sigurnosti, zaključio je Plenković na otvaranju konferencije "Hrvatska i svijet na prekretnici - Izazovi novog vremena" Europske udruge studenata prava - ELSA Zagreb.

ELSA je najveća svjetska neovisna, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika. Osnovana je 1981. godine u Beču, ima podružnice u 43 europske zemlje te okuplja više od 60 tisuća članova na više od 400 fakulteta. Alumniji te udruge brojni su današnji uspješni dužnosnici, odvjetnici, profesori, poduzetnici i stručnjaci, među kojima je i prvi predsjednik ELSA-e Hrvatska Andrej Plenković.

U sklopu konferencije putem četiri panela održat će se 16 predavanja iz političkog života, prava i diplomacije, akademske zajednice i medija koji će dati svoje viđenje novih geopolitičkih izazova, uloge međunarodnog prava, položaja europskih i međunarodnih institucija, pitanja europske perspektive Zapadnog Balkana te gospodarskih izazova s naglaskom na područje energetike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!