11:41 / 13.05.2019.

Autor: V.Š./M.Š./I.H./HRT/Hina

Plenković u Šibeniku i Zadru: Svaka ribarica na Jadranu bit će nadzirana

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

U Šibeniku je sudjelovao na predstavljanju sustava nadzora i kontrole ribarstva te smotri ribarskih inspektora, nakon čega je otvorio Konferenciju o ribarstvu.
Premijer Andrej Plenković boravi u Šibeniku i Zadru.

U Šibeniku je sudjelovao na predstavljanju sustava nadzora i kontrole ribarstva te smotri ribarskih inspektora, nakon čega je otvorio Konferenciju o ribarstvu.

Na šibenskoj su rivi predstavljeni sustav bespilotnih letjelica, brodovi ribarske inspekcije, ronilice, vozila, steroskopske kamere i ostala oprema za nadzor te potpuno digitaliziran monitoring centra za ribarstvo, što su razgledali i premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar Tomislav Tolušić, kao i predstavnici lokalnih vlasti.

Kako je najavljeno, predstavljene bespilotne letjelice će 60 posto vremena biti korištene za nadzor na moru, a ostatak će biti u funkcije protupožarne opreme. Sustavom za nadzor vršit će se analiza rizika za svako plovilo, a temeljem dobivenih podataka i učestalosti prekršaja ići u ciljani inspekcijski nadzor.

Plenković: Ribarstvo i akvakultura strateški značajni sektori

-
Ribarstvo i akvakultura strateški su značajni gospodarski sektori u Hrvatskoj i važan čimbenik u sprečavanju depopulacije otočnih zajednica, istaknuo je premijer.

Na konferenciji, koja se u ponedjeljak i utorak održava u Šibeniku, sudjeluju predstavnici ministarstava i institucija nadležnih za more i ribarstvo, predstavnici ribarskog sektora i znanstvene zajednice.

Po iznijetim podacima, hrvatska ribarska flota ima više od 200 plovila, izravno zapošljava oko 1.400 ljudi. U industriji prerade ribe radi oko 3.300 ljudi, a koćarski ribolov broji flotu od preko 350 plovila. Ukupna proizvodnja u akvakulturi (morska i slatkovodna) godišnje iznosi više od 17.000 tona u vrijednosti od 100 milijuna eura, pri čemu uzgoj bijele morske ribe (lubina i komarče) obuhvaća gotovo 70 posto ukupne vrijednosti proizvodnje u akvakulturi.

Na dvodnevnoj će se konferenciji o ribarstvu raspravljati i o o stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi, financiranju ribarskog sektora i sl.

Plenković se susreo i s Antom Gotovinom, a sudjelovao je i na svečanom otvorenju Interpretacijskog centra katedrale svetog Jakova.

Premijer se sastao i s rektoricom zadarskoga Sveučilišta Dijanom Vican, a nazočni su bili i župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić. Najavio je financijsku i tehničku podršku Vlade projektima Zadarskog sveučilišta.

- Znam za dugu tradiciju visokog obrazovanja u Zadru koja seže u 14. stoljeće, ali sam htio dobiti jednu cjelovitu sliku o najvažnijim pitanjima u ovom trenutku. Drago mi je da se sveučilište dobro razvija, ima dosta studenata, pridonosi izvrsnosti u obrazovanju, osmislili ste programe koji su vezani uz pomorsko podneblje. Vodit ćemo računa da vam pomognemo i oko projekata koji su nam danas prezentirani, rekao je premijer Plenković koji je u radnom posjetu Sveučilišta u Zadru boravio s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijelom Žalac te ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Na sastanku u Rektoratu bili su i župan Zadarske županije Božidar Longin te zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!