Plenković u Sisku, pacijente ćemo prebaciti u zagrebačke bolnice

29.12.2020.

13:33

Autor: Igor Ahmetović/HRT

default error photo
Nakon potresa bolnica u Sisku pretrpjela je značajne štete.
Ravnatelj Opće bolnice u Sisku Tomislav Dujmenović rekao je u emisiji "Studio 4" kako je opsadno stanje, situacija je dramatična te je i bolnica većim djelom porušena. Premijer Andrej Plenković poslijepodne je kazao da će se pacijenti prebaciti u zagrebačke bolnice. Doznajemo da se veći broj pacijenata prebacuje u Zagreb te da bi to moglo potrajati do duboko u noć.

➡️ FOTO, VIDEO: Sisak nakon potresa
➡️ Razorni potres 6,2 po Richteru: razrušeni Petrinja, Sisak, Glina, ima žrtava i ozlijeđenih 
➡️ Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček u suzama: Zgrada Uprave su urušila

Ispred bolnice su postavljeni šatori. Doktorica Dijana Balenović kazala je za HTV da je u odjelu ginekologije, koji je jedini ostao čitav, napravljen hitni prijem. Potvrdila je da je dio pacijenata već prebačen u Zagreb. Dodala je da je dosta opreme spašeno iz bolnice.  

- Covid pacijenti bili su izmješteni u novi dio bolnice. U tijeku je premještaj prema Zagrebu, navodi Balenović, a opisala je i kako je to izgledalo za vrijeme potresa u bolnici. 

Premijer Andrej Plenković poslijepodne je posjetio sisačku bolnicu i kazao da su svi stariji dijelovi bolnice stradali. 

- U dogovoru s ministrom Berošom, sve pacijente koje možemo danas prebaciti oni će biti transportirani u zagrebačke bolnice. Nova zgrada je dobra, ali nema grijanja. HV šalje helikoptere. Tako će dio otići helikopterima, a dio s hitnom službom, kazao je premijer.

➡️ KBC Zagreb primit će 40 pacijenata s COVID-om iz Siska

Na pitanje o financijskoj pomoći premijer je kazao - sve će biti. Kaže da prima sa svih strana pozive brojnih ljudi koji žele pomoći.   

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će svi pacijenti biti ovdje pregledani da se utvrdi stupanj hitnosti, a svi pacijenti u bolnici za kronične bolesnike u Petrinji također su evakuirani prema Zagrebu, dio u KB Dubravu, dio u Vrapču, dio na KBC Zagreb. 

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović rekao je da je riječ o 20-ak ozlijeđenih, najvećim dijelom iz Petrinje, od toga dvoje s težim ozljedama, ostali s lakšim.

- Dio ih je transportiran u zagrebačke klinike, a dio je zbrinut u Sisku i od njih dio je otišao kući, a dio je hospitaliziran, rekao je. Naglasio je da dok se ne provede stručna procjena i dok se ne vidi može li se koja od zgrada vrlo brzo popraviti oni nemaju "sutra kamo doći, osim zgrade ginekologije".

Rekao je i da je u trenutku potresa bio u tijeku jedan porod i to "u kontejneru", a beba i majka su dobro.

Snažan potres s epicentrom devet kilometara od Siska, a 46 kilometara od Zagreba snažno je protresao Sisačko-moslavačku županiju i šire zagrebačko područje. Snaga potresa procjenjuje se na 6 cijelih 3 prema Richteru, a dogodio se u 12 sati i 19 minuta na dubini od 10 kilometara.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić kazao je da sisačka bolnica funkcionira, ali da je sve srušeno, osim ginekologije. Bolnicu su preselili u još nedovršeni objekt, koji je ovih dana trebao biti završen. Dodaje da će ondje sad pustiti grijanje. Svi pacijenti su zbrinuti i tamo su, kazao je Žinić i dodao da je u Glini više od 200 ljudi ostalo bez svojih domova. 

➡️ Premijer i predsjednik u Petrinji
➡️ Gradonačelnik Petrinje: Moj grad je razrušen, ovo je Hirošima, trebamo pomoć
➡️ Posljedice potresa i u Zagrebu Bolnica u Sisku pretrpjela je značajne štete.

Evakuirani su i pacijenti.
Ravnatelj sisačke bolnice rekao je da je šteta na bolnici ogromna. Porušena je cijela Interna, Jedinica intenzivnog liječenja, Kirurgija. Može se reći da je ostala samo nova zgrada. Sve pacijente selimo u novu zgradu. Najveći dio porušenog više nije za uporabu.  Javio nam se i ministar. Nadam se da ćemo dobiti svu pomoć, odnosno sada moramo poslati naše bolesnike na respiratorima. Ovo drugo, za sada, mi samo možemo zbrinuti. Nismo našli da je netko u bolnici ozlijeđen, ali nam dolazi velik broj ozlijeđenih iz Petrinje koje mi za sada možemo zbrinuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!