07:51 / 11.07.2019.

Autor: HRT

Plenković: U tri točke popraviti status socijalnih radnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada će Saboru uputiti i svoje Izvješće na interpelaciju 20 zastupnika o radu odnosno nečinjenu Vlade u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima.
Na  početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko važnih događaja posljednjih dana. 

U ime Vlade je izrazio sućut obitelji ubijene socijalne radnice Blaženke Poplašen. Osudio je zločin i kazao da se nada da će se teško ranjeni pravnik Ivan Pavić oporaviti. 

- Zahvaljujem ministrici Nadi Murganić koja je odmah reagirala i otišla u Đakovo. Zahvaljujem i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji je poduzeo sve potrebne radnje s ravnateljem policije da se ispitaju sve okolnosti ovoga slučaja, pa i postupanja u vezi upozorenja koje je poslao Centar za socijalnu skrb policijskoj postaji u Đakovu, rekao je i spomenuo jučerašnji razgovor s predstavnicima komore, sindikata i udruga socijalnih radnika.

- Dogovorili smo tri točke koje možemo učiniti a da se popravi njihov status. To je unapređenje svih postojećih mehanizama fizičke zaštite. Također, tu je i pitanje statusa službene osobe. Riješit ćemo to pitanje, rekao je Plenković i dodao da je potrebno unaprijediti međuresornu suradnju.

Plenković: Put do eura trajat će nekoliko godina

Kazao je i da su dosadašnji politički i ekonomski temelji uvođenja eura dobro pripremljeni te da će put do njegova uvođenja trajati nekoliko godina.

Podsjetio je da je ovaj tjedan na sastanku euroskupine prihvaćeno pismo namjere Vlade i Hrvatske narodne banke za ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II, na kojem se, kako je rekao, radilo prilično dugo, analitično i pažljivo.

- Spremali smo svaki detalj, šest područja, 19 mjera koje će nadležni resori ispuniti u godini koja je pred nama. To su vrlo realno postavljeni ciljevi koji će se realizirati i tu obavezu su preuzeli svi ministri kojih se to tiče kao kao i dio obveza koji se tiče Hrvatske narodne banke, rekao je Plenković. Budući da smo diplomatski i politički to pripremili jako dobro (...) obradovala nas je ova vijest, jer je na tragu naše politike provođenja strategije za uvođenje eura, kazao je.

Dodao je da će aktivnosti na uvođenju eura trajati sljedećih nekoliko godina i da će i dalje sve biti temeljito pripremljeno, u interesu hrvatskoga gospodarstva i građana. Dotaknuo se i najnovijih projekcija rasta BDP-a Europske komisije rekavši da je to potvrda kako Vlada nastavlja s dobrim postignućima. U tom je kontekstu spomenuo  izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, nepostojanje  prekomjernih makroekonomskih neravnoteža kao i povratak investicijskog rejtinga na kreditnu razinu te smanjivanje javnoga duga.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da Vlada prijedlogom Ovršnog zakona, koji je uputila u saborsku proceduru, šalje jasnu poruku da problemu blokiranih pristupa na sveobuhvatan način i da ga želi riješiti u interesu građana, pomažući najugroženijima.

"Ovršnim zakonom Vlada problemu blokiranih pristupa na sveobuhvatan način"

U izradu novog zakona Vlada je krenula imajući na umu da se 87 posto ovrha odnosi na mali dug, rekao je premijer na početku sjednice Vlade, napominjući da je taj zakon pripremljen kako bi uvažili presude Europskog suda.

Novim zakonom sud se uključuje kao jedan dionika ovrhe, uvodi se načelo kontradiktornosti, znatno se smanjuju troškovi, odnosno čak tri puta za sporove niže vrijednosti i do pet puta za sporove više vrijednosti, rekao je Plenković.

Napomenuo je kako je to četvrti korak koji njegova Vlada poduzima za rješavanje tog velikog društvenog problema. Lani su, kazao je, donijeli Zakon o oprostu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i Zakon o stečaju potrošača. Rezultati su vidljivi, pa je tadašnji broj od 325.000 blokiranih danas pao na 259.000 blokiranih, dok su sredstava u blokadi zabilježena na Fini bez kamata tada iznosila 43,37 milijardi kuna, a danas iznose 16,63 milijarde kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!