14:42 / 10.08.2021.

Autor: P.F./Hina/HRT

Plenković: UN-ovo izvješće o klimi zvono na uzbunu

Potrebni hrabri koraci za niskougljičnu budućnost

Potrebni hrabri koraci za niskougljičnu budućnost

Foto: Ilustracija / Shuttestock

Premijer Andrej Plenković UN-ovo je izvješće o klimi s dramatičnim upozorenjima nazvao zvonom na uzbunu za odlučniju borbu protiv globalnog zatopljenja.

Na UN-ovoj konferenciji COP26 u Glasgowu sve države trebaju finalizirati akcijske planove kako bismo ostali ispod 1,5°C zatopljenja, napisao je Plenković na twitteru nakon objave UN-ova izvješća o klimi i upozorenja da bi globalno zagrijavanje moglo neke dijelove svijeta učiniti nenaseljivim.

U izvješću UN-ova Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) znanstvenici predviđaju da će visoka razina stakleničkih plinova u atmosferi uzrokovati klimatske probleme i idućih desetljeća, poput toplinskih valova, uragana i drugih vremenskih ekstrema.

- Zalagat ćemo se za hrabre iskorake radi ostvarenja niskougljične budućnosti, poručio je hrvatski premijer na twitteru.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2021. (COP26) održat će se krajem godine u škotskom Glasgowu. Države članice UN-a nastavit će pregovore s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanja posljedica klimatskih promjena

Izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) predstavlja važan koraka naprijed u predviđanjima kako bi primjena geoinženjeringa u ograničavanju globalnog zatopljenja mogla utjecati na planet, iako znanstvenici tvrde da je glavno pitanje da li tu kontroverznu metodu koristiti ili ne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!