19:10 / 09.10.2019.

Autor: P.F./HRT

Plenković: Uopće mi nije jasno čemu štrajk

-

-

Foto: - / -

Na sjednici Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a na kojoj se razgovaralo o nizu tema - o recentnim zbivanjima i događajima koji predstoje.
Održana je redovita sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a na kojoj se razgovaralo o nizu tema - o recentnim zbivanjima i događajima koji predstoje.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u vezi sutrašnjeg štrajka u školstvu rekao da mu uopće nije jasno čemu štrajk.

- Štrajk u mjesecu u kojem su učitelji i profesori dobili 2% veću plaću nego za mjesec prije. Još jednom ponavljam: proračun ministarstva znanosti i obrazovanja je u mandatu ove Vlade porastao 3 milijarde kuna. Tri milijarde kuna. Jeste me dobro čuli? Tri milijarde kuna. To je dosta veliki novac. Ako vam je prioritet obrazovna reforma onda je pratite i financijskim sredstvima i to je ono što je ova Vlada napravila, rekao je Plenković.

- Ministar Aladrović im je, ono što danas može reći, ponudio još 2% za iduću godinu. Zašto to govorim? Govorim zato što im je moja poruka njima bila: ja vam nudim sada 2%. Kada vidimo što je sve realno, s obzirom na brojne pritiske na proračun za 2020. godinu, mi ćemo vama doći s oni što tada bude realno. Mi smo u ovoj fazi, internih, svih pregovora na Vladi, četiri sata smo razgovarali u ponedjeljak o tim temama i gledali kako da u ovakvom kontekstu gospodarskog rasta, vodeći računa o prihodovnoj strani, vodeći računa o rashodovnoj strani, brojnim obvezama, pokušamo izaći u susret koliko možemo, objasnio je Plenković.

Premijer upitan što onda ako HNS stane na stranu sindikata rekao je kako će onda razmotriti i tu situaciju.

- HNS jako dobro zna realnosti proračuna, dodao je.

Štrajk u školstvu opstruira ravnatelj jedne osnovne škole?
Može li državni proračun izdržati sve te zahtjeve?

Na konstataciju novinara da je ministrica Divjak na strani sindikata rekao je da je to njen stav, a na pitanje hoće li ostati ministrica Plenković je rekao: Sve ćemo razgovarati s našim partnerima.

U međuvremenu je održan hitan sastanak HNS-ovog užeg stranačkog vodstva s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. Poručili sd da su im plaće učitelja važne. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon sastanka rekao je da ako se ne povećaju plaće nastavnicima i učiteljima, HNS izlazi iz koalicije.
Učitelji sutra u štrajku, vrata škola otvorena
Plenković je novinare izvijestio i o temama sastanka predsjedništva HDZ-a.

- Formalno smo donijeli odluku da je Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što je svoju kandidaturu i službeno najavila, kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima s apsolutnom podrškom i konsenzusom svih članova tijela koji su danas bili na sastanku, rekao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

Druga važna tema na sjednici bila je predstavljanje izmjena zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koje je predstavio ministar uprave Ivan Malenica.

- Oba tijela u cijelosti su podržala predložene imjene koje ću sutra najaviti  formalno na početku sjednice Vlade tako da smo i oko toga dobili najširi moguću potporu, rekao je predsjednik HDZ-a

Od ostalih tema razgovaralo se o planu aktivnosti u Saboru.

- Dana 16. listopada predviđeno je da Saboru podnesem godišnje izvješće o radu Vlade, a u popodnevnim satima bit će održana rasprava u vezi s inicijativom jednog broja oporbenih zastupnika u kontekstu povjerenja ministru Milanu Kujundžiću. Od ostalih stvari je sve bilo uobičajeno i redovito.

Na pitanje novinara je li znao da HNS neće doći na koalicijski sastanak premijer je rekao da je znao. Na dodatno pitanje je li HNS i dalje partner premijer Plenković je rekao da oni danas imaju svoj sastanak i da će nakon toga razgovarati.

Oporba je danas žestoko reagirala na imenovanje Andrije Mikulića, predsjednika zagrebačkog HDZ-a, voditeljem izbornog stožera za grad Zagreb potencijalne predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

- Ne vidim tu nikakav sukob interesa. Koliko sam razumio postojala je ideja da na svim županijskim organizacijama odgovornost za vođenje kampanje predsjedničkih izbora preuzmu čelnici županijskih organizacija. Mikulić je predsjednik gradskog odbora HDZ-a, a Zagreb ima status županije. To je jedna tehnička odluka, razgovarat ćemo o tome, ali ja tu ne vidim veliki problem. Mislim da se u nedostatku tema koje bi trebale imati pozitivan prizvuk pronalazi ova tema, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!