14:29 / 12.01.2019.

Autor: I.H./HRT

Plenković: Uskoro novi veleposlanik u BiH

-

-

Foto: - / -

"Važno je, s aspekta Hrvatske, da mi nismo imali obavijest da će tamo nazočiti veleposlanik RH u BiH gospodin Del Vechio", kazao je premijer.
Nakon obilježavanja 29. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Splitu, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je proceduru opoziva hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija koji se u Banjoj Luci sastao s Miloradom Dodikom, no nije sudjelovao u službenoj ceremoniji na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske.

- Važno je, s aspekta Hrvatske, da mi nismo imali obavijest da će tamo nazočiti veleposlanik RH u BiH gospodin Del Vechio koji se po nama, prije svega trebao konzultirati ako je imao tamo sastanak koji je bio nevezan za ove defilee i akademije. Taj dan on tamo nije trebao biti (...) proteklih pet godina nije odlazio, pa mi je malo čudno da je na samom kraju svog mandata i svoje karijere došao u ovakvu situaciju, stoga je i povučen u Zagreb na konzultacije. Uskoro ćemo krenuti s imenovanjem novog veleposlanika u BiH, rekao je premijer.

Na novinarsko pitanje je li se čuo s Draganom Čovićem nakon njegova odlaska u Banju Luku odgovorio je da se nisu čuli ni prije ni poslije.

- Tu bi bilo dobro da svi jasno naprave ključnu distinkciju. HDZ BiH je neovisna stranka od HDZ-a u Hrvatskoj i gospodin Čović i vodstvo HDZ-a uvijek donose svoje odluke i svoje procjene o pojedinim pitanjima.

Što se tiče Čovićeve nazočnosti u Banjoj Luci, Plenković smatra da mu to nije bio prvi put, da je ondje bio nekoliko puta proteklih godina i tu temu ostavlja Čoviću i HDZ-u BiH da je komentiraju.


"BiH treba pravedan izborni zakon"

Komentirajući kakvu je političku poruku Čović poslao, Plenković kaže da je izrazito važno da je stav RH prema BiH dobronamjeran i prijateljski.

- Mi smo bili zemlja koja je apsolutno najviše podržavala europski put BiH, ali uz osiguranje ravnopravnosti Hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda, dodao je.

Kazao je da trenutni izborni zakon u BiH omogućuje izigravanje Daytonsko-pariškog sporazuma i dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u neravnopravan položaj.

- Kada gledate cijeli kontekst, važno je da u vremenu koje je pred nama, uz formiranje vlasti, uz nastavak europskog puta, međunarodna zajednica uz podršku EU-a pomogne BiH da donese jedan pravedan izborni zakon kojim će sva tri konstitutivna naroda biti de facto ravnopravni, dodao je Plenković.

Plenković kaže da bi mu bilo draže da Dragan Čović, koji je dobio 155.000 glasova, brine o vitalnim interesima Hrvatskog naroda u BiH.


"Pejčinović Burić ima sve kvalitete  za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe"

Novinari su premijera pitali tko će zmaijenti Mariju Pejčinović Burić, ministricu vanjskih i europskih poslova ako bude izabrana za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. Premijer smatra da Pejčinović Burić ima sve kvalitete za tu funkciju, vidjet će što će se događati i ako ona bude izabrana, tada će razmišljati o tome tko bi ju mogao naslijediti.


O izborima za EU parlament: "HDZ će imati daleko najjaču listu"

Plenković je govorio o izborima za EU parlament, na pitanje kada će biti poznati kandidati, kazao je da ima vremena.

- HDZ će imati, uvjeren sam, daleko najjaču listu i uvjerljivo će pobijediti na tim izborima kao što je pobijedio i 2013. i 2014, rekao je premijer.


O ulaganjima u Dalmaciju

O ulaganjima u Dalmaciju, premijer pozdravlja pristup gradonačelnika, župana i saborskih zastupnika koji su svaki dan angažirani za dobrobit Dalmacije.

- Vidimo se minimalno jednom svakih mjesec dana i uvijek su na redu konkretne teme. Činjenica je da je ministarstvi zaštite okoliša i energetike pripremilo odluku (...) da će se osigurati cijela finanacijska konstrukcija za centar gospodarenja otpadom na Lećivici, dodao je.

Govoreći o prometnoj povezansti, kazao je da ministar Oleg Butković intentizivno na svim projektima koji se tiču rješavanja prometne povezanosti. Premijeru je posebno drago da se nastavljaju ulaganja u Sveučilišta, u fakultete, brojne investicije u obrazovne projekte, dječje vrtiće.


"Vlada će u ponedjeljak izvan snage staviti odluku o nabavci borbenih aviona"

Komentirajući posjet izraelske delegacije zbog propale nabave borbenih aviona, Plenković je ponovio kako je u uvodnom govoru rekao da će u ponedjeljak u 13 sati biti sjednica Vlade na kojoj će izvan snage staviti odluku o nabavci borbenih aviona. Premijer je ponovio da mu je žao što je došlo do ovakvog epiloga s Izraelom.

- To ne mijenja temelju stratešku namjeru odluku ove Vlade da zadrži hrvatsko ratno zrakoplovstvo, da ga modernizira, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!