11:59 / 04.06.2020.

Autor: HRT

Plenković: Utvrditi kako je moguće i tko je odgovaran za pucanje mjera nadzora

Arhivska fotografija: Jurica Galoic/PIXSELL

Arhivska fotografija: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U uvodnoj napomeni predsjednik Vlade Andrej Plenković dotaknuo se afere "vjetroelektrane".
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade. U uvodnom dijelu premijer Plenković  rekao je da je "u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije" potrebno otkriti - tko je odgovoran za "probijanje mjera nadzora" u slučaju "vjetroelektrane". A to su - policija, DORH ili sud, uvjeren je premijer. Poslijepodne će, preko videoveze, razgovarati ministri prometa Europske unije.U uvodnoj napomeni predsjednik Vlade Andrej Plenković dotaknuo se slučaja u kojega su, kako je rekao, involvirani i ljudi koje je imenovala ova Vlada, a riječ je o državnoj tajnici i još nekim službenicima, pomoćnicima ministara. 

- U ime svih nas i cijele Vlade želim reći da je naša Vlada u cijelosti privržena borbi protiv korupcije, da je dokaz samostalnog i neovisnog djelovanja i policije i Državnog odvjetništva upravo ovaj proces koji se odvija od prošloga tjedna, barem kada je riječ o spoznajama u javnosti. I nema nikakve dileme da borbu protiv korupcije želimo i podržati i ohrabriti, i da nadležna tijela svoj posao trebaju obavljati sukladno zakonu, bez upliva u njihov rad, rekao je.

Nastavio je kako je upravo ovaj slučaj dokaz da i DORH i policija rade bez bilo čijeg upliva. 

- Za nas su takva ponašanja neprihvatljiva, zato smo i razriješili navedene dužnosnice i odmaknuli cijelu ovu priču od odgovornosti kolektivne, dakle svih nas kao Vlade. I ne želimo na bilo koji način biti involvirani u nečije pojedinačne akte koji narušavaju ugled Vlade, rekao je.

- Istodobno, budući da se ovdje dogodilo ponovno takozvano pucanje ili probijanje mjera među akterima koji su u ovo involvirani, a u ovo su mogli biti involvirani policija, državno odvjetništvo i sud, onda mislim da je u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije, da nadležna tijela utvrde kako je moguće i tko je odgovaran za pucanje takvih mjera nadzora. I da svi ovi postupci na kraju imaju epilog u adekvatnom roku. Ovo govorim vrlo precizno, bez ikakve primisli o bilo kakvom pritisku na neko od ovih tijela, ali isto je tako važno da se utvrdi tko je za ovo odgovoran. Jer je to bitno i radi povjerenja u rad policije i rad DORH-a i u konačnici funkcioniranje suda, rekao je premijer.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola slabijeg imovinskog statusa za školsku godinu 2020./2021. sredstvima iz proračuna, kao i odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola. Opširnije
"