07:44 / 24.05.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Plenković: Važno je realizirati program nacionalnih reformi kako bi se ojačao potencijal gospodarstva

-

-

Foto: - / -

Na sjednici će biti riječi i o prijedlogu odluke o davanju ovlasti za sklapanje ugovora o ustupu i kupoprodaji tražbina prema trgovačkom društvu Petrokemija d.d. te prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju.
Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade RH osvrnuo se na nekoliko aktualnosti posljednjih dana.

Komentirao je predstavljanje kandidata za potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Bila je to ekstenzivna rasprava, više od četiri i pol sata. Kandidati su dobili potporu većine zastupnika. Očekujem da im sutra Sabor izglasuje povjerenje te da na taj način kompletiramo Vladu i nastavimo doprinositi gospodarstvu, radu Vlade, našem planu reformi, provođenju strukturnih reformi, kazao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na preporuke Europske komisije, kazavši kako je dobro da je Komisija prepoznala napore Vlade na fiskalnoj konsolidaciji te poručio kako je važno da se iz programa nacionalnih reformi realiziraju mjere kako bi se ojačao potencijal rasta hrvatskoga gospodarstva. Istaknuo je i da je važno da se iz programa nacionalnih reformi realiziraju tri prioriteta, zajedno sa svim ostalim mjerama te se na taj način ojača potencijal rasta hrvatskoga gospodarstva. Vlada je u travnju prihvatila i poslala u EK nacionalni program reformi, dokument od gotovo 130 stranica, kojim je planirano 59 mjera u 11 reformskih područja. Tri ključna cilja tog dokumenta su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija.Vlada je na sjednici donijela odluku o kupovini tražbina banaka prema kutinskoj Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je ta odluka važna za dokapitalizaciju tvrtke koja bi trebala uslijediti, kao i dugoročno i kvalitetno poslovanje.Vlada je raspravljala i o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i Zakona o tržištu električne energije, kojima se ti akti usklađuju s EU-ovim smjericama. 

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti uredit će se neovisnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (Here) i osigurati joj objektivno i transparentno izvršavanje ovlasti sukladno smjernicama EU-a, rekao je resorni ministar Tomislav Ćorić.

Vlada je prihvatila i u Sabor uputila nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) kojim se uz ostalo najviša cijena građenja usklađuje s realnim stanjem u graditeljstvu te se ubrzava pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja.

Premijer je ponovio da Sunčana Glavak ulazi u Sabor s obzirom na to da je dosadašnji zastupnik Darko Horvat kandidat za ministra gospodarstva. Ministru obrane Damiru Krstičeviću čestitao je na ulasku u Kuću slavnih američke Ratne škole kopnene vojske SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!