07:08 / 11.04.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Plenković: Većina je stabilna; Zekanović nas nije iznenadio

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković poručio je da vladajuća većina i sa 77 zastupnika ostaje stabilna i da više neće biti osipanja.
Uoči današnje sjednice Sabora sinoć se sastao Klub zastupnika HDZ-a. Među ostalim, razgovaralo se o Istanbulskoj konvenciji zbog koje je Klub napustio Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović. Premijer Andrej Plenković poručio je da vladajuća većina i sa 77 zastupnika ostaje stabilna i da više neće biti osipanja.

"Žao mi je s obzirom na to da je u tadašnjoj suradnji dobio povjerenje da bude na našoj izbornoj listi u 9. izbornoj jedinici gdje je HDZ tradicionalno snažan, ali njegove izjave u posljednjih mjesec dana bile su takvog karaktera da nikoga na sjednici Kluba njegov nastup nije iznenadio", rekao je premijer osvrćući se na Zekanovića.

Činjenica da se time vladajućima većina stanjila na 77 ruku ne zabrinjava ga. "Ne, ne zabrinjava me to, nitko drugi neće slijediti taj put, to je sasvim jasno nakon današnje rasprave", kazao je Plenković.

Premijer nije naveo koliko se zastupnika vladajuće koalicije izjasnilo da će biti protiv ratifikacije. "Nismo to prebrojavali, neki su ljudi samo uzimali riječ da objasne svoje pozicije ili kontekst, ali nismo išli u prebrojavanje", rekao je.

"Ima nekoliko kolega koji imaju određene etičke dvojbe, neki su i pod pritiskom, to je sasvim očito, a neki imaju stajalište koje je malo drukčije od onog koje imaju vodstvo stranke i sve županijske organizacije, ali vidjet ćemo još ova dva dana kako će ići cijela rasprava", kazao je Plenković nakon sastanka koji je trajao oko dva i pol sata.

Neizravno je potvrdio da će se prije glasovanja o Konvenciji Klub još jednom sastati. Sastanak uvijek bude petkom ujutro prije glasovanja, današnji je bio priprema cijelog tjedna, objasnio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!