13:53 / 13.02.2018.

Autor: HRT

Plenković veleposlanicima: O Ini odlučuje Hrvatska

-

-

Foto: - / -

Za nas je LNG strateški projekt, izrazito važan za osiguranje i diverzifikaciju opskrbe plinom ne samo za Hrvatsku nego i za jedan velik dio srednje i istočne Europe, istaknuo je Plenković.
Govoreći o izjavi američkog veleposlanika da SAD ne želi da Inu kupi ruska kompanija, premijer Andrej Plenković izjavio je kako druge države izražavaju preferencije o tome žele li i na koji način biti akteri na hrvatskom energetskom tržištu, ali da o tome odlučuje Hrvatska.  

Za nas je LNG strateški projekt, izrazito važan za osiguranje i diverzifikaciju opskrbe plinom ne samo za Hrvatsku nego i za jedan velik dio srednje i istočne Europe, istaknuo je Plenković nakon konferencije o jedinstvenom digitalnom tržištu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Ponovio je da će se donijeti poseban zakon o LNG-u, da se s tim projektom nastavlja te da su vođeni razgovori u Bruxellesu.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj W. Robert Kohorst izjavio je da Washington ne želi da Inu kupi ruska kompanija. Na Hrvatskoj je da odluči komu će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi to bila pogreška, kazao je Kohorst u razgovoru s novinarima. Uz to je Rusiju proglasio remetilačkim čimbenikom u regiji.

Američkom veleposlaniku Kohorstu odgovorio je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, koji je ustvrdio da se Amerikanci miješaju u unutarnje poslove drugih država, krše načela slobodnog tržišta i provode politiku nepoštene konkurencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!