Plenković: Virovitičko-podravska županija je agilna i ugledna

03.09.2020.

22:40

Autor: T.V./Hina

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Virovitičko-podravska županije agilna je i ugledna i jedna od županija koja je jako dobro iskoristila reformu fiskalne decentralizacije i zato je ostvarila 90 posto više prihoda, istaknuo je premijer Plenković.
Virovitičko-podravska županije agilna je i ugledna i jedna od županija koja je jako dobro iskoristila reformu fiskalne decentralizacije i zato je ostvarila 90 posto više prihoda, istaknuo je premijer Andrej Plenković u četvrtak na svečanosti obilježavanja dana te županije.

Dan Virovitičko-podravske županije obilježen je svečanom sjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije na kojoj je, uz saborske zastupnike, župane, gradonačelnike, općinske načelnike, gospodarstvenike i nekoliko ministara bio i premijer Andrej Plenković.

- Ovo je jedna od županija koja je jako dobro iskoristila reformu fiskalne decentralizacije zbog čega je ostvarila 90 posto više prihoda. To ju čini značajnim akterima koji mogu realizirati projekte koje su obećali i koje provode kako bi podigli kvalitetu života, rekao je Plenković.

Premijer Plenković istaknuo je i agilnost Virovitičko-podravske županije i ugled koji ima u Hrvatskoj što je argumentirao velikim brojem župana nazočnim na svečanoj sjednici. Naglasio je i potrebu gradnje brze ceste kako bi Virovitičko-podravska županija što prije izašla iz prometne izoliranosti.

- Prometna infrastruktura ključna je tema koju ćemo staviti na stol jer je ovaj prometni pravac strateški bitan za Hrvatsku. On će ovaj kraj napraviti propulzivnijim i ekonomski aktivnijim. To je naša zadaća bez obzora koliko košta jer prometna infrastruktura mora doći na razinu kvalitete života 21. stoljeća, ustvrdio je Plenković.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović podsjetio je da je ta županija već dugi niz godina u samom vrhu po povučenim europskim sredstvima, a kako je rekao, sigurno je razlog tomu spoj dobrih ideja i sinergije svih županijskih institucija, gradova i općina.

Dodao je da Virovitičko-podravska županija po glavi stanovnika, prema podatcima Hrvatske gospodarske komore, najviše ulaže u poljoprivredu.

- Dokaz su projekti sustava navodnjavanja vrijedni 50 milijuna kuna, Centar za razvoj i istraživanje mliječnih proizvoda vrijedan 40 milijuna kuna i Tehnološko-inovacijski centar vrijedan 18 milijuna kuna, istaknuo je župan Andrović.

Najavio je skoru realizaciju dvaju kapitalnih projekata, gradnju dionice brze ceste Virovitica - Špišić Bukovica i izgradnju sušionice povrća.

Na kraju svečane sjednice dodijeljene su godišnje nagrade, povelje zahvalnosti i povelje humanosti, a Zlatnu plaketu Virovitičko-podravske županije dobio je Zavod za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije "Sveti Rok".

Virovitičko-podravska županija spominje se u pisanim dokumentima još u 13. stoljeću i u uglavnom neprekinutom kontinuitetu postojala je sve do dvadesetih godina prošloga stoljeća, mijenjajući često samo teritorijalni opseg, ustrojstvo i sjedište. Dan županije se od 1996. godine slavi u spomen na Obnoviteljsku skupštinu tadašnje Virovitičke županije održanu 1848. godine u Virovitici na kojoj je bio i ban Josip Jelačić i na kojoj je izvršena restauracija hrvatskoga činovništva a Županijska skupština Virovitičke županije stala je pod hrvatski stijeg.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!