"Visoka politička odgovornost na onima koji su bili protiv misije EUMAM"

17.01.2023.

18:13

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković poručio je hrvatskim saborskim zastupnicima da je visok stupanj političke odgovornosti na onima koji su glasali protiv sudjelovanja Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu potporu Ukrajini (EUMAM).

Sjednicu možete pratiti ovdje: 

- Meni je zaista žao da smo zbog nedostatka od samo četiri glasa u ovom visokom domu propustili biti dio procesa onoga što je normalno i što je, u odnosu na sve što je vlada do sad odlučila, a odlučila je dati izdašnu vojnu pomoć Ukrajini, u biti simbolično, rekao je premijer Hrvatskom saboru dok je predstavljao izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2022. godini.

Dodao je da žali zbog odsutnosti visokog stupnja političke odgovornosti za nešto što je samo mali dio mozaika onoga što je vlada dala.

- Propustili su dati svoj doprinos i obol međunarodnom pozicioniranju Hrvatske i potpore Ukrajini, rekao je Plenković.

Rat u Ukrajini bio je prema premijeru najvažnija politička tema u 2022., a EU je pokazala jedinstvo uvođenjem sankcijama Rusiji i davanjem potpore Ukrajini.

Hrvatska ne može biti u kvalitetnijem i boljem društvu

Hrvatska je s prvim danom ove godine ušla u šengenski prostor i eurozonu.

- Mi smo danas država koja je među 15 zemalja u EU-u, NATO-u, eurozoni i šengenskom prostoru. Ne možemo biti u kvalitetnijem i boljem društvu nego što jesmo, ponovio je Plenković.

Uvjeren je da će Hrvatska koristi od šengena osjetiti u financijskim rezultatima ove godine unatoč najavljenom i izglednom usporavanju globalne ekonomije, a da će eurozona jačati našu otpornost u bilo kakvim krizama koje su pred nama. Naglasio je da je 52 posto izvoza, 59 posto uvoza, 60 posto noćenja turista ostvareno s državama članicama europodručja.

- U samo tri desetljeća ostvariti sve ove strateške ciljeve je zaista impresivan saldo niza vlada, niza saziva Hrvatskog sabora, vodstva, jasnoga smjera koji je bio određen u ovom visokom domu još nakon prvih demokratskih izbora 30. svibnja i te je smjernice odredio prvi predsjednik Franjo Tuđman, rekao je premijer, dodavši da ništa ne bi bilo moguće bez uloge hrvatskih branitelja u obrani domovine.

Osvrnuo se na međunarodni položaj Hrvatske u kriznim vremenima. Naglasio je da je Hrvatska u praksi realizirala načela modernog suverenizma u suradnji s partnerima i saveznicima, geostrateške prioritete ostvarujemo kroz alate i okvire koje nam pružaju europske politike" i kao primjer za potonje naveo LNG terminal. Dodao je da članstvo u Uniji i NATO daje privilegiran okvir.

- Politika modernog suverenizma je ono što nas čini snažnijima. To podrazumijeva da ne okrećete leđa svojim partnerima, rekao je Plenković, dodavši da je zemlja u suprotnom osuđena na irelevantnost, beznačajnost i gubitak utjecaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!