09:23 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Plenković vjeruje da će i druge rejting agencije pratiti potez Fitcha

-

-

Foto: - / -

Među točkama dnevnog reda su prijedlog uredbe o izdavanju energetske suglasnosti i utvrđivanju uvjeta i rokova priključenja na elektroenergetsku mrežu te prijedlozi izmjena Zakona o patentu, Zakona o žigu i Zakona o industrijskom dizajnu.
Na samom početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnosti posljednjih dana.

Spomenuo je da su građani imali prilike vidjeti što sve Vlada radi i njena postignuća prilikom odgovaranja na pitanja zastupnika tijekom aktualnog prijepodneva na sjednici Hrvatskog sabora.

Održana je i rasprava o godišnjem izvješću o sastancima Europskog vijeća, kazao je i napomenuo da se nastavlja senzibiliziranje javnosti i zastupnika o krupnim europskim temama.

Osvrnuo se na podizanje rejtinga Hrvatske od strane Fitcha, ocijenivši da je to ohrabrujuća poruka i izrazivši uvjerenje da će i druge rejting agencije na jednak način valorizirati postignuća Vlade.

Rejting agencija Fitch u petak je podigla rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+' uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine. Ta poruka je ohrabrujuća. Vjerujem da će i druge rejting agencije na jednak način valorizirati sva postignuća Vlade, a to su prije svega odgovorna politika vođenja javnih financija i financijska konsolidacija, istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade, dodavši kako je takva politika rezultirala suficitom opće države i kontinuiranom politikom smanjenja javnog duga.

Podsjetio je da u programu Vlade i cilj da se Hrvatska vrati na razinu investicijskog rejtinga. Takvo postignuće imalo bi za posljedicu imalo smanjenje kamata na zaduživanje države na međunarodnim tržištima, a to bi se reflektiralo i na kamate za građane u hrvatskim bankama, kazao je premijer.

Važna je i odluka Hrvatskih cesta o odabiru izvođača radova za izgradnju Pelješkog mosta. To je jedan od strateških europskih projekata, kazao je.

Osvrnuo se i na obilježavanje 26 godina od međunarodnog priznanja i 20 godina mirne reintegracije. Kazavši da je 2018. godina, godina kulturne baštine istaknuo je da se danas otvara velika izložba Vlahe Bukovca u Klovićevim dvorima. Na kraju uvodnog dijela zaželio je rukometašima uspješan nastavak prvenstva. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!