21:08 / 08.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Plenković: Hrvatska je bez socijalne frakture i podjele u društvu prošla COVID krizu

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu Dana Varaždinske županije, koji se obilježava na blagdan Male Gospe, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu na svečanoj sjednici Županijske skupštine te naglasio da će Vlada kao i dosad biti uz Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske.

Uz čestitke u povodu Dana Varaždinske županije, Plenković je čestitao ministrici regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataši Tramišak, članovima Vlade i županima koji rade na potpisivanju Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

- Taj sporazum smo prošle godine čvrsto definirali u programu Vlade, vrijedit će više od 15 milijardi kuna, a inspiriran je izvrsnim rezultatima projekta Slavonija, Baranja i Srijem, rekao je premijer dodavši kako će Sporazum omogućiti koheziju i učinkovitu provedbu projekata.

Plenković je naglasio i da je Varaždinska županija u proteklom razdoblju povećala izvoz, zahvaljujući zajedničkim mjerama.


- Očuvali smo radna mjesta. Hrvatska je bez socijalne frakture i podjele u društvu, gdje bi određeni ljudi ostali bez posla i bez egzistencije, a tvrtke završile u stečaju, prošla kroz COVID krizu, ustvrdio je i istaknuo kako nas nakon krize čeka desetljeće razvoja uz dosad neviđenu količinu europskih sredstava.

Varaždinski župan Anđelko Stričak poručio je da za realizaciju ključnih projekata očekuje snažnu podršku i odličnu suradnju s državnom razinom.


- Samo takvim pristupom i dijalogom Varaždinska županija može postati mjesto u kojem se svi osjećaju ugodno i sigurno, rekao je Stričak. Cilj je očuvati prirodna i kulturna blaga Varaždinske županije te stanovnicima omogućiti iskorak kroz projekte iz područja prometa, zdravstva, obrazovanja, gospodarstva.

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja pa je nagrada za životno djelo posthumno dodijeljena Branku Kežmanu, dugogodišnjem predsjedniku ludbreške Udruge vinogradara "Trsek, a za iznimna postignuća u protekloj godini Općoj bolnici Varaždin i epidemiologinji Katici Čusek Adamić. Nagrade su dobile i udruge "Varaždinsko bučino ulje" i "Zasadi drvo, ne budi panj" te poduzetnik i vinar Robert Kopjar.

Župan Stričak nagradio je najboljeg učenika završnog razreda srednje škole u Varaždinskoj županiji Sebastijana Tukača, a Zasebnoj postrojbi PU varaždinske uručio je priznanje u povodu 30. obljetnice osnutka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!