11:26 / 17.09.2020.

Autor: HRT

Plenković: Vlada se zalaže za borbu protiv korupcije konkretnim aktivnostima

-

-

Foto: - / -

Ta borba protiv koprucije je stalna, dokazuje naš mandat i da se Vlada zalaže za borbu protiv korupcije konkretnim aktivnostima, rekao je premijer.
Premijer je uvodno na 10. sjednici Vlade u vezi s jutrošnjim uhićenjima rekao kako je to jasna poruka da je zadaća svih tijela, osobito pravosudnih, da nepristrano i samostalno rade posao i procesuiraju sve one za koje postoji sumnja da su sudjelovali u koruptivnim aktivnostima. - Ta borba protiv koprucije je stalna, dokazuje naš mandat i da se Vlada zalaže za borbu protiv korupcije konkretnim aktivnostima. Vlada daje podršku USKOK-u i PNUSKOK-u. Za one za koje se utvrdi da su krivi, oni će i odgovarati, rekao je. Iza toga stojimo i tako ćemo voditi našu politiku, rekao je.

Vazano uz aktualno prijepodne zahvalio je zastupnicima i rekao kako misli da će biti još "živahnijih" sučeljavanja, ali to i jest politička utakmica.

- Očekujemo da novi zastupnici malo očvrsnu, rekao je.

Za odluku Ustavnog suda o mjerama koje je donosio Stožer rekao je da su pronašli pravu mjeru da se zaštiti zdravlje građana.

- Sve zemlje diljem Europe i svijeta donosile su slične mjere i mislim da je dobro da je to zaključeno na način kako je konstatirano u odluci Ustavnog suda.


O aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

- U svijetu je broj zaraženih premašio 30 milijuna, a broj preminulih je gotovo 950 tisuća. U posljednja 24 sata zabilježeno je 250 osoba zaraženih koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 108, rekao je.

U proteklih tjedan dana zaražena su 72 djelatnika zdravstvenog sustava, a u samoizolaciji je njih 545.

- Na današnji da je 300 hospitaliziranih, što je u odnosu na tjedan dana prije 20 osoba manje. Na respiratoru je 24 pacijanata. Na bolničko liječenje primljeno je 186 osoba, a otpušteno je njih 180, rekao je Beroš.

Kratkoročni učinci epidemije pod kontrolom su, dodaje.

- Poduzimaju se aktivnosti suzbijanja dugoročnih posljedica na najmanju moguću mjeru. Posebna briga posvećena je onkološkim bolesnicima u aspektima ranog otkrivanja, dostupnosti liječenja te smanjenju smrtnosti. Preventivni pregledi protiv raka dojke i debelog crijeva, ponovno su pokrenuti, a terapija za dijagnosticirane bolesnike provodi se kontinuirano, naveo je Beroš.

Uskladu s najnovijim znanstvenim istraživanjima, zaraznost se znatno smanjuje nakon sedmog dana te se predlaže da se osobe u izolaciji otpuštaju nakon 10. dana ako u posljednja 24 sata nemaju simptome, uz izuzeće osoba koje imaju teže oblike bolesti gdje otpust ovisi o procjeni.

- Samoizolacija za sada ostaje 14 dana iako se i to područje pozorno prati i bit će ubuduće predmet daljnih rasprava, rekao je ministar.

Od početka epidemije postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih je 1,68%, dok u svijetu iznosi 3,6%, naveo je ministar.

Ministar unutarnjih poslova i Načelnik nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je o šest odluka donešenih u proteklom tjednu, kao i o broju nadzora, te kršenjima preporuka.

Stručnjaci MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite uključeni su u definiranje i usuglašavanje stavova Republike Hrvatske vezano za preporuke Vijeća EU o koordiniranom pristupu ograničenjima slobodnog kretanja zbog pandemije koronavirusa, koja je Komisija usvojila početkom rujna, izvijestio je Božinović.

- Njima se potiče da su sve mjere koje poduzimaju koordinirane jer se mjere razlikuju između država članica.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!