09:34 / 07.11.2019.

Autor: HRT

Plenković: Vučić je pozvan u Zagreb, ali još nije odgovorio

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima nakon sjednice Vlade da će se politička skupština EPP-a održati u Hrvatskom saboru i da je to sastanak niži od Kongresa.
Premijer Andrej Plenković jutros je nakon sjednice Vlade komentirao dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na kongres Europske pučke stranke u Zagrebu. Rekao je da su mnogi čelnici već potvrdili dolazak, ali Vučić još nije. Ako i dođe na kongres pučana, neće govoriti u Hrvatskom saboru, istaknuo je premijer.

U Saboru burno zbog kongresa i političke skupštine EPP-a

- Kongres EPP-a održat će se u Areni, kao što znate pripremamo ga jako dugo, dobili smo tu čast da budemo domaćini prije skoro dvije godine. Mislim da bismo svi skupa trebali biti ponosni. To je najveći politički skup bilo koje europske političke obitelji ikada održan u Hrvatskoj. Doći će preko 2.000 ljudi. Svi čelni ljudi koji su ili šefovi vlada ili predsjednici stranaka iz političke obitelji EPP-a su pozvani. Mnogi su potvrdili, a koliko mi je poznato gospodin Aleksandar Vučić još nije, rekao je Andrej Plenković.

 

- Ima pravo doći jer je pozvan, pozvao ga je predsjednik Daul, on je sa svojom strankom pridruženi član EPP-a, ako želi doći, doći će, dodao je Plenković. Na pitanje da se taj događaj poklapa s obljetnicom pada Vukovara, Plenković uzvraća pitanjem "Zašto to vežete" te kaže: "Još jednom objašnjavam, kongres EPP-a je definiran prije skoro dvije godine da će se održati sada. Izborni je kongres, svi članovi EPP-a kao i njihovi predsjednici stranaka, šefovi država Vlada su pozvani. Tko će od njih doći, znat ćemo kad svi potvrde. Apeliram da malo snizite ton u činjenju nenormalnoga za nešto što nije nenormalno", izjavio je Plenković.

Najavu mogućeg dolaska Vučića komentirao Bojan Glavašević

- Životopis Aleksandra Vučića je životopis mržnje i zla. Takvome u ovom Saboru nije mjesto. Ako vam je stalo do posebnog pijeteta prema onima koji su za Hrvatsku dali život, bili  u progonstvu i prma svima koji su izgubili voljene - nećete Aleksandra Vučića zvati ovamo. Jer dočekati tog zlotore kao brata, a a onda dva dana kasnije ići u Vukovar i na Ovčaru naprosto je licemjerno, izjavio je za saborskom govornicom nezavisni Bojan Glavašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!