17:14 / 03.01.2019.

Autor: HRT

Plenković za HRT: Ako stvari ostanu ovakve kao danas, vjerojatno odustajemo od kupnje F-16

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković za HRT je dao prvi intervju u ovoj godini.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković za HRT je dao prvi intervju u ovoj godini. Govorio je o brojnim aktualnostima - od afere SMS i odnosa s predsjednicom do nabave borbenih zrakoplova. S premijerom je razgovarala Katarina Periša Čakarun.

Premijer Plenković u intervjuu je rekao da će Vlada vrlo vjerojatno odustati od kupnje izraelskih borbenih aviona F-16 Barak, dodavši da se trenutačno čeka očitovanje Izraela.

- Do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali saznanja da će SAD imati primjedbe na isporuku tih borbenih zrakoplova na kojima je Izrael izvršio tehničku nadogradnju, rekao je.

Potvrdio je da je vrlo vjerojatno da će Vlada poništiti natječaj, ako neće biti moguće dobiti ono što je odabrano.

- Kada se dobije to očitovanje, kada još jednom provjerimo stanje sa SAD-om, ako stvari ostanu ovakve kakve su danas, visoki je stupanj vjerojatnosti da će Vlada poništiti tu odluku o odabiru. S obzirom da smo odabrali jedno, a da bismo u konačnici mogli dobiti nešto drugo, nemamo nikakvu dilemu da bi Vlada trebala tu odluku u tom trenutku poništiti, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti dalje, rekao je.

- MORH: Tražimo službeno očitovanje Izraela u vezi sa zrakoplovima

Smatra da Uljanik i 3. maj imaju budućnost. Naglasio je da postoje zaintersirani i ozbiljni strateški partneri te da Vlada želi partnera koji će doći sa sredstvima i planom. 

Istaknuo je da snažno Ministarstvo gospodarstva mora imati vodeću ulogu u industrijskoj politici, ulaganjima, malom i srednjem poduzetništvu, trgovinskoj politici, svemu što pridonosi gospodarstvu. Za 2019. najavio je niz novih reformi. Vjeruje da će HDZ na izborima za EP osvojiti najmanje 5 mandata.

Za aferu SMS rekao je da je riječ o pokušaju bez presedana da se fabriciraju i krivotvore navodne korespondencije najviših pravosudnih dužnosnika, najviših dužnosnika Vlade koje su puštene u eter, kako bi se destabilizirale institucije i stvorila politička kriza.

Odlučan je u tome da svi povezani s aferom moraju odgovarati. Svatko odlučuje o svojoj sudbini, odgovorio je na pitanje o političkoj sudbini Milijana Brkića, koji negira upletenost u tu aferu. Očekuje nastavak dobre suradnje s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Ocjenjujući 2018., rekao je da se uvijek može bolje te da u novoj godini slijede novi izazovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!